Csalóka a napsütés, jégesőt is hozhatnak a zivatarok
Fotó: Illusztráció

Szerdán napközben a fátyolfelhők és a többórás napsütés mellett magasba tornyosuló gomolyfelhők képződnek, amelyekből elsősorban késő délelőttől estig ismét több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentésében.

A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz Magyarország fölött, de intenzívebb záporok, zivatarok környezetében előfordulhatnak erős széllökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 12 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet.

A késő délelőtti óráktól ismét több helyen várható zivatarok kialakulása. Először a hegységek közelében (Északi-, Dunántúli-középhegység, budai hegyek) és az északi megyékben, majd az Alföldön, később délebbre is többfelé pattanhatnak ki zivatarok. Az erősebb cellákat lokálisan intenzív csapadék (> 20 mm), illetve apró szemű (< 1 cm) jég is kísérheti, környezetükben átmenetileg 60 km/óránál erősebb viharos lökések is lehetségesek. Az esti órákban várhatóan lecseng a zivatartevékenység – magyarázza a met.hu.

 

Forrás: hirado.hu