Csaknem hetvenezer látogató járt a Múzeumfaluban

Kisgyörgy Tamás, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyhez tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy idén 69 422 látogatót fogadtak, nyolcezerrel többet, mint 2013-ban.

A hét hónapos nyitva tartás során - a múzeumfalu télre bezár - tíz nagyrendezvényt is tartottak, köztük a Világ ízei elnevezésű gasztronómiai show-t, amelyen a történelmi Magyarország tájainak ételkuriózumai mellett a világ földrészeinek legkedveltebb konyhai remekeit és italait is megízlelhették a látogatók.

Öt kiállítást is rendeztek, valamint 83 múzeumpedagógiai foglalkozáson látták vendégül a környék diákjait, illetve 50 családi és céges rendezvénynek adtak helyszínt. Az öt néprajzi tájegység - Szatmár, Rétköz, Nyírség, Nyíri Mezőség és Bereg - népi építészetét, régi épületeit őrző falumúzeum 2014-ben egy Árpád-kori falurésszel bővült, amelynek létesítményeit ásatási megfigyelések, történelmi források és néprajzi kutatások alapján alakították ki.

Az 1,5 hektáros területen - az építkezéssel kilenc hektárra bővült a skanzen - egy-egy honfoglalás kori lakóépületet, földbe vájt házat, alföldi paraszt lakást, várjobbágyi otthont és pákász kunyhót építettek fel. Látható továbbá egy visegrádi ház, amelyben szemléltetik a kor falvainak kialakulását, az ötletektől kezdve a kivitelezésig. Kemence, műhely, terménytároló és kút ugyancsak épült az Árpád-kori falurészben.

A honfoglalás kori falu mellett bővítettek egy régi uradalmi magtárépületet is, amelyben 400 négyzetméter alapterületű kiállító- és rendezvénytermet hoztak létre. Kisgyörgy Tamás közölte, hogy a skanzen bővítése tovább folytatódik, az országban egyedülállónak számító kismesterségi műhelyek számát 2015-ben kettővel növelik. Kialakítanak egy valamikori kisvárosi varrodát, valamint egy szabóságot is a Sóstói Múzeumfaluban.
Forrás:mti