Csak beteg, balesetveszélyes fákat vágnak ki a Blaha Lujza sétányon

Beteg, balesetveszélyes fákat vágnak ki a Blaha Lujza sétányon, összesen húsz darabot. A kivágásra kijelölt jegenyenyár a légszennyezést kevéssé toleráló, rövid életű, a betegségekre és kártevőkre meglehetősen érzékeny fafaj. Ősszel 37 darab új fát ültetnek majd a most kivágottak helyére, olyan őshonos fajtát, amely jól viseli a környezeti feltételeket.

A fán láthatóak olyan kórképek, amelyek a fakivágást indokolják, ilyen például a taplógomba, ami egy jelentős szöveti károsodást feltételez a fa esetében” – mutatta a beteg fákat a város főkertésze a Blaha Lujza sétányon. A fák szabad szemmel is látható betegségei többek között a taplógomba és a száradás. A szakemberek fakopp műszerrel is megvizsgálták a Blaha Lujza sétány fáit.

Hanghullámos vizsgálatok

A hanghullámok alapján működő roncsolásmentes vizsgálati módszerrel kimutatták, hogy jelentős korhadás és üregek vannak a fatest belsejében – nyilatkozta a város főkertésze. Azt még a laikus szem is láthatja, hogy a zöld fák között több száradt, tehát beteg növény is van. Ezek nagyon balesetveszélyesek egy-egy vihar, de már egy kicsit szeles idő esetén is. A városnak 2017-ben készült egy felmérése a faállományról, ez a fakataszter. Ezt kezdték idén frissíteni, első körben is Sóstón, miután jelentős, de idős faállománnyal rendelkezik ez a városrész.

A tavaszi időszakban kezdtük el a fák felülvizsgálatát a víztorony melletti nyárfákkal, illetve a strand körüli jegenyenyárakkal. Ennek folyamán vizsgáltuk meg előzetesen a Blaha Lujza sétány jegenyenyárfasort is. A Magyar Faápoló Egyesület elnökével együtt vizsgáltuk meg a helyszínen a fákat” – nyilatkozta Halmi-Hódos Katinka főkertész.

Elöregedett, beteg fák

A közös vizsgálat során megállapították, hogy számos fa elöregedett, korhadt és kiszáradt, ezeket ki kell vágni. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a fák 60–70 évesek. A jegenyenyár egy nagyon gyorsan növő fajta, ez egyszerre az előnye és a hátránya is. Több fa már annyira száradt volt, hogy a lombkorona egyáltalán nem jelent meg a fákon. A sekély gyökerezésük miatt fokozott a kidőlés veszélyük a szeles időben, így közvetlen életveszélyt jelentenek a nyári időszakban még forgalmasabb városrészben – tette hozzá Halmi-Hódos Katinka. A főkertész, ahogy már korábban többször is, most is hangsúlyozta, hogy elsődleges a személy- és a vagyonbiztonság őrzése.

Vigyáznak az élővilágra

A szakemberek a fakivágások során a többi élőlényre is figyelnek.

Az jellemző, hogy kiszáradt fákon nem szoktak fészkelni a madarak, hiszen nekik is kell a lomb által nyújtott védelem az eső, illetve az időjárás viszontagságai ellen. Azonban, ha a munkatársaink mégis lakott fészket tapasztalnak a fákon, akkor felvesszük az illetékes hatósággal a kapcsolatot és a madarak biztonságos helyre történő átköltöztetése megtörténik” – tette hozzá a főkertész.

A fák alatt rengeteg közművezeték húzódik, ezektől meg kell tartani a védőtávolságokat, amikor majd ősszel pótolják a fákat.

Pótolják a fákat

A 20 kivágott helyére 37 új kerül majd, de már nem jegenyenyár, miután a környezeti feltételek itt nem kedvezőek számukra. Ezt nemcsak itt, hanem városszerte tapasztalják – mondta a szakember. Valamilyen őshonos fajjal pótolják majd a most kivágott fákat. A Blaha Lujza sétányon még szerdán is lezárják a forgalmat a munkálatok miatt reggel 6 és délután 2 óra között.

Kapcsolódó galéria

Beteg és balesetveszélyes fák kivágása a Blahán