Csak az a szép, zöld gyep…

Az 1979-ben készült Égigérő fű című mesefilm a gyermekek és felnőttek körében máig népszerű. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a közkedvelt film Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye alapján készült.

A ZENÉS SZÍNMŰ ALAPJA A KISREGÉNY

Poldi bácsi történetét most a Móricz Zsigmond Színház művészei keltik életre. Az Égigérő fű című színművet Janikovszky Éva kisregénye és az Égigérő fű című film forgatókönyve alapján Bal József írta, aki egyben az előadás rendezője is.
– Ha azon gondolkodnék, hogy egy nagysikerű film után mekkora kihívás megrendezni a színművet, az frusztrálna – mondta Bal József rendező. – A színház ugyanis teljesen más. Úgyhogy mi a filmhez képest merőben mást mutatunk meg a színpadon. Én a kisregényből indultam ki, amely egyetlen helyszínen, a lakóház udvarán játszódik. A mi történetünknek is ez a helyszíne. A filmben a regényhez képest rengeteg karakter megjelenik, itt a színpadon nem lesznek rendőrök és kukások, csupán a ház lakói, a történetet zenékkel tesszük dinamikussá.

BEMUTATÓ: MÁRCIUS 14-ÉN

A „szép, zöld gyep” után a színpadon Tóth Károly vágyakozik majd, ő játssza a nyugdíjba vonuló Poldi bácsit. Feleségét Horváth Margit alakítja, Misu szerepében Sirkó Eszter látható, a Síróbaba kislány szerepét pedig Jenei Judit alakítja. Dezső bácsi Puskás Tivadar lesz, Kamilla kisasszony Kuthy Patrícia.
Az Égigérő fű című szeretetmesét még próbálják a színészek a Váci Mihály Kulturális Központ színpadán. A bemutató előadást március 14-én, szombaton délután 5 órakor láthatja a közönség.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)