COVID-helyzet az iskolákban – Legalább 14 diák és 3 dolgozó igazoltan koronavírusos
Fotó: Illusztráció

Legalább 14 diák és 3 dolgozó igazoltan koronavírusos a Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben és ennek a sokszorosa lehet a karanténban lévők száma. Néhány iskola saját honlapján tette közzé a fertőzött diákok és dolgozók számát a szeptember 17-ei álláspont szerint. A bárki számára elérhető adatok alapján a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban például heten koronavírusosak.

A Nyíregyházi Tankerületi Központ valamennyi intézménye külön tájékoztató menüpontot hozott létre az iskolák honlapjain a koronavírussal kapcsolatban. A weboldalakon elérhetők azok az intézkedési tervek, amelyeket a 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején kell alkalmazni. Az iskolák felhívják a figyelmet, hogy beteg, lázas gyerekek ne menjenek az intézményekbe, több helyen a helyes kézmosásról is olvashatnak, illetve jó pár iskola megosztotta azokat az adatokat is, hogy van-e náluk fertőzött tanuló vagy dolgozó.

Nyilvános adatok

Ezt nem minden iskola tette közzé, de számos weboldalon elérhetőek az adatok. Ezek alapján például a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban 2 fő fertőzött tanuló van és 41 diák került karanténba, a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai közül 7-en koronavírusosak, de itt nem írnak a karanténban lévők számáról. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban 1 tanuló és 1 dolgozó szerepel a fertőzöttek listáján, 59 tanuló és 4 dolgozó van karanténban a szeptember 17-ei adatok alapján. Az általános iskolák közül egy példa, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában 1 fő fertőzött dolgozóról lehet tudni, míg a kertvárosi tagintézményében ketten vannak hivatalos karanténban a dolgozók közül a honlap információi alapján. A nyírpazonyi Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 3 tanuló koronavírusos, szeptember 16-tól az intézmény negyedik és hatodik osztálya átállt a tantermen kívüli digitális munkarendre. További két vidéki, de a Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó iskolában ütötte fel a fejét a koronavírus a bárki számára elérhető tájékoztatók szerint. A Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 1 tanuló fertőződött meg.

14 diák – 3 alkalmazott

Ezek alapján 14 tanuló és 3 alkalmazott igazoltan fertőzött a tankerületi központ intézményeiben. Ez a szám természetesen nagyobb is lehet, információink szerint akár több százan is lehetnek karanténban, mivel van olyan iskola, amelyik nem, vagy részlegesen tette közzé honlapján az adatokat, de több olyan intézmény is van, ahol megosztották, hogy sem diák, sem dolgozó nem fertőződött meg a szeptember 17-ei adatok alapján.