Megyeháza, faluház és kastély: rejtett műemlékek nyitják meg kapuikat a hétvégén
Fotó: kitervezte.hu

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, az érdeklődők a Megyeházát tekinthetik meg. Az épületvezetés során megismerhetik a Megyeháza történetét, megtekinthetik a Megyei Közgyűlésnek is helyet adó Bessenyei Nagytermet, a Megyeháza szobrait, festményeit. A tárlatvezetés szeptember 19-én (szombat) 10 órától indul az épület főbejáratától (Nyíregyháza, Hősök tere 5.). A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezéseket a regisztracioszszbmkh@gmail.com email címen várják, szeptember 18. (péntek) 14 óráig.

Egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt.

A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött formában vagy akár regisztráció nélkül.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

A programokról további információ, valamint a regisztráció: http://oroksegnapok.gov.hu/

FONTOS:
A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.