Ciprusi hagyományok – Fotókiállítás nyílt a Városmajori Művelődési Házban

Ciprus – Élő hagyomány címmel nyílt kiállítás a Városmajori Művelődési Házban. Az ország hagyományaival, népszokásaival, gasztronómiájával és régi mesterségeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a fotókon keresztül. A tárlatot a Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg kedd délben.

Zeneszóval vette kezdetét a Ciprus – Élő hagyomány című kiállítás megnyitója kedd délben a Városmajori Művelődési Házban. A ciszter néven is ismert, középkori húros, pengetős hangszeren Olajos Gábor játszott keleti dallamokat. A tárlatot a Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a fotókiállítás Ciprus 60 éves UNESCO tagságának évfordulójára készült, melynek keretében szeretnék bemutatni azokat a hagyományokat, amelyekre igazán büszkék. Arról is beszélt, a szigetország és Magyarország kapcsolata mindig is jó volt.

– Mióta hetente 10-11 repülőjárat is indul Ciprusra, növekedett a Magyarországról érkező turisták száma. Ez lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerje egymást a két nép. Mindig is utaztak magyarok Ciprusra, illetve egy ideig nagyon sok ciprusi diák tanult Magyarországon, most kicsit kevesebben vannak, de talán ez a kiállítás is segít abban, akár a turizmus területén is, hogy még több magyar utazzon Ciprusra – mondta el Homer A. Mavrommatis, a Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete a tárlat megnyitóján.

Ciprus nemcsak egy ország csodálatos tengerparttal, napsütéssel és turistákkal. A fotókat látva és a kísérőszövegeket olvasva megismerhetik egy másik arcát, kultúráját, népszokásait és gasztronómiáját – erről is beszélt köszöntőjében a nagykövet, akinek gondolatait Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet vezetője tolmácsolta a közönség felé. Dr. Ulrich Attila alpolgármester a megnyitón elmondta, szűk másfél évtizeddel ezelőtt számos görög estet szerveztek a városban, egyrészt azért, mert a legkedveltebb turisztikai célpontok közé tartozik Görögország és Ciprus, másrészt pedig azért, mert Nyíregyházán él egy kis görög diaszpóra, ami ma is ápolja a hagyományait és kulturális örökségét.

– Azt szokták mondani, hogy amennyi kultúrát ismer az ember, annyi félévé válik. A ciprusi görög kultúra egy kicsit másabb hagyományaiban, mint a szárazföldi görög. Ha valaki elmegy abba az országba, ahol a hagyományok szerint Afrodité – a görög mitológiában a szépség istennője – kiemelkedett a habokból, nagyon sok szépséget találhat a szigetben. Nemcsak a tengerpart a lényeg, hanem ott vannak nagy hegyek, kultúra, tradíció, biztonság és olyan jó környezet, amely hogyha az embert körbeveszi, akkor igazán tud pihenni. De hogyha valaki nem tud elmenni, hanem itthon van Magyarországon, akkor a képek által is kaphat érzéseket vagy olyan dolgokat, amelyek bemutatják neki az adott népnek a kultúráját, és Ciprus nagyon gazdag hagyományokkal rendelkezik – mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A fotókiállítás olyan embereket, helyeket, szokásokat, technikákat és tárgyakat mutat be az érdeklődők számára, akik és amik a Ciprusi Nemzeti Szellemi Kulturális Örökség Katalógus első harminc helyén szerepelnek. Ilyenek például a ciprusi esküvői hagyományok, a népi táncok, valamint a gasztronómia, ezen belül is kiemelten a kenyérsütés vagy a szőlőkrém eredete. Az ünnepélyes megnyitót követően az Igrice Néptáncegyüttes két szólótáncosa adott egy rövid műsort, majd a résztvevők közösen tekintették meg a kiállítást.