Cantemus Fesztivál: a sikeres, csütörtöki folklór est előtt a polgármester fogadta a karvezetőket a városházán
Fotó: Trifonov Éva

Nagy sikert hozott a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál negyedik napja. A csütörtöki, Kossuth téri Folklór Estre rengetegen voltak kíváncsiak. Ezt megelőzően a városháza Krúdy termében a város polgármestere adott fogadást a fesztiválra érkező kórusok karvezetőinek, ahol a Nemzet Művésze, Szabó Dénes megfogalmazta: énekkel szolgáljuk a békét.

 

Különleges hangulatú és közönségsikert hozó volt a Cantemus Folklórfesztivál csütörtöki programja. A részt vevő csapatok saját folklórzenéjüket vonultatták fel a Kossuth téren a népes nyíregyházi érdeklődők előtt. Fél órával korábban pedig a város vezetője tisztelte meg a vendégeket a Krúdy teremben ünnepi fogadás keretében ajándékok átadásával és jókívánságokkal.

Szerte a világban elismerik

Dr. Kovács Ferenc azt mondta, kiemelt figyelmet kap ez a kétévente megrendezett esemény a városi nagyrendezvények sorában, melynek főszervezőjét, a Cantemust is méltatta. – A Cantemus Kóruscsalád egy élő példa arra is, hogyan lehet a tehetségek, lehetőségek felhasználásával és kitartó, áldozatos munkával olyan értékeket létrehozni, amelyet nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban elismernek. Ezt bizonyítják a díjak, de az a szeretet és elismerés is, amellyel a kórust fogadják szerte a világban. Nagyon bízok benne, hogy a fesztivál alatt ebből a szeretetből és vendégszeretetből valamelyest tudunk viszonozni Önöknek is.

„Nyíregyháza szeret Benneteket!”

A főszervező kórus igazgató karnagya, egyben a fesztivál és karvezető mesterkurzus igazgatója köszöntőjében a városvezetést is elismerte, hiszen szerinte az önkormányzat segítő kezének jele, hogy ebben a változó és válságos világban az eseményt megrendezhették. Mint mondta: „Nyíregyháza szeret Benneteket”. A Nemzet Művésze, Szabó Dénes egyben jelezte: a közösségteremtő és kórusmuzsikát népszerűsítő esemény is mutatja, van még hely a világon, ahol van értelme csinálni, ahol ennek még értéke van. S mivel a nem várt háború végét nem látjuk, mi egymással törődjünk. – Énekünkkel szolgáljuk a békét! És majd 20-án énekeljük együtt, énekeljük azt a himnusszá vált magyar dalt, ami az összetartozásnak egy nagyon szép példája.

Elismerés Görögországból

A XIV. fesztiválra 8 ország mintegy 800 énekese érkezett, a karvezetői mesterkurzussal még bővült ez a létszám. A kórus-workshop egyik vezetője kitűnően beszél magyarul, ami azért érdekes, mert Görögországból érkezett. Az athéni Kodály Konzervatórium alapítója-igazgatója a ’80-as években Kecskeméten tanult, többször kitüntették hazánkban, és kiváló véleménnyel van a Kodály-módszerről, hazánkról, Nyíregyházáról és a Cantemus Fesztiválról is. – Járok itt, tanítottam a nemzetközi kórusban, és most ez a második alkalom, hogy meghívtak ide, a gyönyörű Nyíregyháza város fantasztikus fesztiváljára. A Cantemus Fesztivál – ezt muszáj nyilatkozni – nekem az egyik legjobb példa, hogy milyen sikeres a Kodály módszer, énektanítás. És Szabó Dénes egy csodálatos ember, nagyon jó karnagy, szuper pedagógus, és nagyon örülök, hogy barátja vagyok – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Michalis Patseas.

Csodálatos Kodály-módszer

Az igazgató még hozzátette, a Kodály-módszer csodája, hogy az éneklés és a kórus az egyik legegyszerűbb eszköze annak, amivel össze lehet kapcsolni a művészetet az emberiséggel. Ami pedig a fesztivált illeti: a péntek esti Kontinensek hangjai koncertet követően állami ünnepünkön, szombat este fél nyolctól tartják a Gálakoncertet a Continental Arénában, míg vasárnap hattól a Karvezetői Mesterkurzus Zárókoncertjét a Kodály iskolában. Várhatóan olyan hangulatban, mint csütörtök este, a Kossuth téren.

Kapcsolódó galéria

Városházi fogadás a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál alkalmából