Bűnügyi felügyelet alatt a gyilkossággal vádolt nyíregyházi férfi

Bűnügyi felügyelet alá került az a nyíregyházi férfi, akit gyilkossággal gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint többször is bántalmazta élettársát az 53 éves nyíregyházi férfi, olyan súlyos sérüléseket okozva a harmincas éveiben járó áldozatnak, hogy a nő életét vesztette, fulladás okozta a halálát. 

Szombaton az egyik velük élő gyerek értesítette az egyik rokonukat, majd a felnőtt hívta a mentőket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője úgy nyilatkozott: a férfi valószínűleg féltékenységből támadt az élettársára, akit már korábban is bántalmazott egyszer, még tavaly decemberben. Az 53 éves gyanúsított január 19-én egy valótlan bejelentést tett a rendőrségen arról, hogy eltűnt az élettársa és a hatóság segítségét kérte a nő felkutatására. Az ügyészség indítványozta a nyíregyházi férfi letartóztatását.

Az ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását egy hónapos időtartamra, mert kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményről van szó. Tartani lehet attól, hogy szabadlábon megszökne, elrejtőzne. Arra is van adat, hogy a férfi feltehetően a kiskorú gyermekek sérelmére is bűncselekményt követett el. Ezt még vizsgálja a rendőrség, mégpedig kiskorú veszélyeztetésének bűntettét, hiszen, hogyha a gyerekek szemtanúi voltak egy több napig tartó bántalmazásnak, az okozhatott náluk érzelmi, értelmi, erkölcsi sérülést. Veszélyeztethette a fejlődésüket a férfi, de ezt még vizsgálja a rendőrség. El kell mondani azt is, hogy a férfi ellen egy másik nyomozás is folyik. 2023. december első napjaiban bántalmazta – a megalapozott gyanú szerint – egy húsklopfolóval az élettársát, aki ekkor feljelentést is tett. December negyedikén a rendőrség gyanúsítottként ki is hallgatta a férfit súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, illetve személyi szabadság megsértésének bűntette miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, mert akkor a bántalmazás után az adatok szerint be is zárta a lakásba a nőt és nem engedte ki hosszabb ideig” – nyilatkozta dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Bűnügyi felügyelet

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2024. január 22-én a halált okozó testi sértés bűntette miatt indult eljárásban 2024. május 22-ig a bűnügyi felügyeletét rendelte el annak a férfinak, akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy halálra verte élettársát. A férfi a bűnügyi felügyelet alatt Nyíregyháza közigazgatási területét engedély nélkül nem hagyhatja el és hetente köteles jelentkezni az illetékes rendőrkapitányságon. A végzés nem végleges, az ügyészség letartóztatás elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be. A gyanúsított és védője tudomásul vették a bíróság döntését.

Bírósági közlemény

A megalapozott gyanú szerint M.Z. gyanúsított 2024. január 18-a és 20-a között – közelebbről meg nem határozható időpontban – a nyíregyházi lakásukban olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe. Másnap a férfi olyan valótlan bejelentést tett a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon, miszerint az élettársa eltűnt.

A gyanúsított és a sértett öt kiskorú gyermeket neveltek a közös ingatlanban, akik közül a tizennégy éves fiúgyermek 2024. január 20-án az éjjeli órákban a nagynénjén keresztül kért segítséget a Segélyhívó Központtól, mert az édesanyjukat nem tudták felébreszteni, azonban a kiérkező mentők már csak a nő halálát tudták megállapítani.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, jelenleg egy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Hosszú ideje bejelentett munkahellyel és rendszeres jövedelemmel rendelkezik, saját nagykorú gyermekeiről és több kiskorú gyámoltjáról is napi rendszerességgel gondoskodik.

Figyelemmel a gyanúsított rendezett családi helyzetére és kedvező személyi körülményeire, bár fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye, annak megakadályozására a bíróság döntése szerint a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet is alkalmas, nem indokolt súlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés – pl. letartóztatás – elrendelése. Mindezekre tekintettel a bíróság négy hónapra bűnügyi felügyeletet rendelt el a gyanúsítottal szemben.

A rendőrség is reagált az ügyre

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást M. Zoltán 53 éves nyíregyházi lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a férfi nyíregyházi otthonukban olyan súlyosan bántalmazta 39 éves élettársát, hogy a nő életét vesztette. A férfi a bűncselekmény után távozott otthonról, elhunyt élettársát a szobában hagyta, és több napig nem ment haza. Ilyen körülmények között hagyta felügyelet nélkül a lakásban öt kiskorú, gyámsága alatt álló gyermekét, akik közül a legidősebb, 14 éves fiú értesítette a mentőket, valamint egyik rokonukat a nő haláláról 2024. január 19-én.

A Szabolcs vármegyei nyomozók január 20-án M. Zoltánt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették. A bíróság január 22-én elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét.

A férfival szemben – amiatt, hogy a gyámsága alatt lévő öt kiskorú gyermeket halott élettársával együtt több napra egyedül hagyta – felmerült a kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja is, amit a nyomozók igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálnak - olvasható a rendőrség közleményében.