Bűnmegelőzés – Közeleg az év legzsúfoltabb időszaka

Közelednek az év végi ünnepek, az üzletekben és az üzletek környékén megnövekszik a forgalom, ezzel együtt pedig a bűnelkövetések száma is. Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról. Gyakran előfordul, hogy az autók ülésére gyorsan berakják az éppen megvásárolt dolgokat, vagy a bevásárlókocsiba teszik, esetleg ott is felejtik a táskájukat, pénztárcájukat, sokan pedig a farzsebükben hordják a pénztárcájukat vagy a mobiltelefonjukat. Az ilyen könnyelműség segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. A karácsonyi ünnepekre való felkészülés időszakában a megnövekvő forgalom aktivizálhatja a gépkocsi-feltörésre, illetve az alkalmi lopásra specializálódott bűnözőket is, azonban egy kis odafigyeléssel kivédhető, hogy áldozatokká váljunk.

Az adventi időszakban jelentősen megnövekszik a forgalom az üzletekben és az ünnepi forgatagokban is, ezzel együtt pedig a bűnelkövetések száma is emelkedik. A statisztikák szerint a karácsonyi bevásárlások időszakában a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás, ami visszavezethető arra, hogy ez az időszak több okból is kiváló lehetőséget kínál a bűnözőknek. A vásárlók ugyanis a szokásosnál több pénzt tartanak maguknál, és figyelmük is inkább a vásárlásra koncentrálódik, ezért könnyebb észrevétlenül eltulajdonítani értékeiket.

Ebben az időszakban zsúfolt tömegekre lehet számítani a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön is, így egyre több a zsebtolvajlás is. Fontos figyelnünk az értékeinkre, a pénztárcát és a mobiltelefont a test őrizetében, de nem a farzsebben érdemes tartani, és érdemes bankkártyát használni. A vásárlások során szóba jöhet még a gépkocsik feltörése is, érdemes kivilágított, őrzött részen parkolni, és az értékeket a csomagtartóba zárni, valamint érdemes meggyőződni arról, hogy az autó le van-e zárva” – mondta el Kovács Attila, a Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője.

Érdemes még figyelembe venni, hogy ebben az időszakban gyakori az adománygyűjtési tevékenység – tette hozzá az osztályvezető, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben valakit az utcán szólítanak meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Pénzt ne adjon át, azt ugyanis el sem fogadhatnának a legálisan gyűjtők, és a lakásba se engedjük be őket. Amennyiben az ünnepi időszakban elutaznának otthonról, kérjenek meg valakit, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát – azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki, az utazást pedig ne jelentsék be előre a közösségi oldalakon, ne hívja fel a figyelmet az üres ingatlanra. Kovács Attila elmondta, mivel egyre népszerűbb az online vásárlás, itt is körültekintőnek kell lenni. Kizárólag ismert webshopokról vásároljanak, és előre soha ne utaljanak.

A rendőrség kiemelten kezeli az év ezen időszakát, ilyenkor a közterületen fokozottan vannak jelen egyenruhás és civil ruhás kollégák egyaránt, nyilván a polgárőrséggel karöltve végezzük ezeket a tevékenységeket. Fontos a közlekedésbiztonság, hiszen zsúfolt tömegekre lehet számítani. A rendőrség megtesz mindent azért, hogy ez az időszak zavartalan legyen, ha valaki mégis jogsértés áldozata lesz, az hívja a 112-es segélyhívót, vagy jelezze a közelben tartózkodó rendőrnek” – tette hozzá az osztályvezető.

A rendőrség közlése szerint az ünnepek alatt is folyamatosan igyekszenek majd kiszűrni az ittas járművezetőket, így a gépjárművek vezetői családjuk mellett jogosítványukra is gondoljanak, mielőtt autóba ülnének! Arra is felhívják a figyelmet, hogy még időben vizsgáltassák át gépjárművük műszaki állapotát, hogy az esetleges és bosszantó kisebb hibák se keserítsék meg az ünnepek hangulatát! Ne feledkezzenek el a téli útviszonyokra való legfontosabb műszaki felkészülésről sem, tegyék fel a téli gumikat, ellenőriztessék a fék- és kormányberendezést, valamint a szellőztető és a fűtési rendszert is!