BringaVáros – Közel kétezer résztvevőt mozgatott meg a rendezvény
Fotó: Trifonov Éva

Hatodik alkalommal szervezte meg közösen az önkormányzat és a BringaSziget a BringaVárost, amely idén is nagy sikert aratott. A résztvevők nyolcvan kilométer hosszú kerékpárút-hálózaton keresztül ismerhették meg Nyíregyháza településrészeit. A rendezvényt számos kiegészítő program színesítette, közel kétezer kerékpárost mozgatott meg az esemény.

 

Újra kerékpárra ült Nyíregyháza szeptember 30-án a 6. BringaVároson. Az önkormányzat és a BringaSziget szervezésében megvalósuló rendezvény egyik kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának lehetőségeire és az egészséges életmódra. A résztvevőkre egy ajándékokkal és meglepetésekkel teli sportos nap várt.

 

– 11 regisztrációs ponton várjuk a nyíregyháziakat és a környékről érkezőket, ezenkívül pedig hét szponzori pontunk van. Ez azt jelenti, hogy 18 helyszínt lehet a mai napon végiglátogatni, pecséteket gyűjteni és nagyon sok meglepetéssel, valamint ajándékkal készülünk a nyíregyháziaknak. Gyermekfoglalkoztató, sportos vetélkedő, KRESZ-totó és minden más, ami a kerékpározáshoz és Nyíregyházához kapcsolódik. Valahol lapcsánkával is várjuk a nyíregyháziakat. Az Európai Sporthét keretében egy 40 méteres akadálypályánk is van, ez is kicsiknek-nagyoknak egyaránt nagy élmény lehet. Ezenkívül egészségügyi méréssel és tanácsadással is készültünk. Aki pedig a Kossuth térre érkezik, akár a szelfi-box által fotókat készíthet magáról, megörökítve a mai napot, vagy görgős kerékpáron tekerheti a kilométereket, de itt is van gyermekfoglalkoztató és vitaminmérés is. Azt gondolom, reggel fél 9-től délután háromig egy percet sem lehet a mai nap unatkozni – mondta el az esemény előtt Hornyák Enikő, Nyíregyháza sportreferense, egyben a BringaVáros főszervezője.

Hornyák Enikő, a nyíregyházi önkormányzat sportreferense hozzátette, a BringaVáros résztvevői nyolcvan kilométer hosszú kerékpárút-hálózaton ismerhetik meg Nyíregyháza településrészeit. Az idei rendezvény különlegessége volt az is, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével minden regisztrált induló kapott egy Nyíregyháza repoharat, amiért a Kossuth téren már a korai órákban is kígyózó sorok álltak.

– Nagyon örülök, hogy máris ennyien vannak most itt. Erről szól az egész, az elmúlt tizenhárom évünk is, hogy már 80 kilométer körüli kerékpárút-hálózatot építettünk ki. Minden városrész bekötődik ide, mindenhonnan be lehet jönni a főtérre, erre épültek a programok is. A legnagyobb elismerést ezt jelenti, hogy ennyien itt vannak. A másik nagy programunkon, a tokaji BringaPikniken több mint 2100-an mentek el a Fesztiválkatlanig, ez óriási dolog szerintem. Háromszor elnyertük a Kerékpárosbarát Település díjat, kétszer a Haladó Kerékpárosbarát Település címet, de a legfontosabb szerintem ez, hogy ennyien használják a kerékpárutakat, mozognak és élvezik, mert látszik, hogy aki most ide eljön, mindenki jól érzi magát – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Kossuth téren zajlott a városrészek, iskolák közötti verseny, mégpedig egy görgős biciklin, ami mérte a letekert métereket, de a különböző pecsétgyűjtő bringapontokon számos meglepetés várta a résztvevőket. A Törpe utcán nagy népszerűségnek örvendett az ExatRun felfújható akadálypálya, amit Varga Hanga és Szőke Adél nyíregyházi diákok ki is próbáltak, és azt is elmondták, a Kossuth téri regisztrációs ponttól indulva igyekeznek majd végigtekerni a pecsétgyűjtő pontokat.

– Nekem ajánlotta a barátnőm, ezért eljöttem. Mi már nagyon sok éve járunk és szerintünk nagyon jó – mondta el az ExatRun pályát kipróbáló Varga Hanga és Szőke Adél.

Nyíregyháza 80 kilométer hosszú kerékpárút-hálózatát tekerhették végig a résztvevők a hatodik BringaVáros alkalmával. Közel kétezren érkeztek az eseményre, a rendezvényen pedig hagyományosan elindult a kerékpár-szépségverseny is, melynek szavazása egészen október 6-ig tart Nyíregyháza város hivatalos közösségi oldalán.

Kapcsolódó galéria

Bringaváros 2023