Verbunk Napja – Több mint kétszáz táncos érkezett a skanzenbe

Összesen 230 táncos működött közre a Verbunk Napja másfél órás gálaműsorán szombaton, a Sóstói Múzeumfaluban. 2019 őszén a verbunk tánc hagyománya felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Ezt ünnepelve és ezt a gyakorlatot éltetve immár harmadik alkalommal rendezték meg a Verbunk Napját a Hagyományok Háza szervezésében.

 

Szeptember utolsó napján öt helyszínen, Marosvásárhely, Révkomárom, Csorna és Budapest mellett Nyíregyházán is életre keltek a táncosok lábán a verbunkok.

– Bemutattuk a különböző verbunkokat a környékről, tehát itt a szatmári, nyírségi csapást és verbunkot, a bodrogközi verbunkot, a hajdúsági verbunkot, sőt az egyik táncegyüttes még gömöri verbunkot is bemutatott. És az ezekhez tartozó csárdásokat is bemutattuk és tanítottuk később a Jánkmajtisi portán. Mindig nagyon érdekes program, amikor az egyik együttes kiáll és bemutat egy-egy motívumot, tánclépést, majd bevonja a többi táncegyüttest is. Valaki viseletben, valaki már átöltözve, viselet nélkül, így egy színes kavalkád alakul ki. Ennek nagyon színes hangulata van. Ráadásul itt van körünkben Murguly Lajos, a Magyar Népművészet Ifjú Mestere, őt is nagy szeretettel üdvözöltük, és táncolt is velünk – mondta el Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke.

Murguly Lajos tiszteletére a gálaműsoron egy meglepetés produkcióval is készültek a táncosok. Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke azt is elmondta, nemcsak verbunkokat mutattak be a faluközpontban felállított színpadon, hiszen az új stílusú táncokhoz hozzátartozik a csárdás is, lányokkal, asszonyokkal együtt. Különlegessége volt a napnak, hogy idén a verbunkot a Népmese Napjával együtt ünnepelték, így igazán színes eseményre várták az érdeklődőket.

– Szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja, a Magyar Népmese Napja. Igaz, hogy a Sóstói Múzeumfalu mindig múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készül, készültünk is, hiszen szeptember 28-án és 29-én több csoport is ellátogatott hozzánk tematikus foglalkozásokra, de ma is a meséé is volt a főszerep a verbunk tánc mellett. A Maszkabál Bábszínház Mátyás király meséit jelenítette meg a színpadon. Ezt követően pedig Kácsor-Ignácz Gabriella, a Sóstói Múzeumfalu élőszavas mesemondója egész nap nyírségi mesékkel várta a vendégeket. És természetesen keretes szerkezetű egy Népmese Nap, a sok tánc után, a gálaműsort követően a Túristvándi csűrben felnőtteknek szóló népmese hallgatására invitálunk mindenkit, Uhrin Anikó élőszavas mesemondó lesz vendégünk, és közben persze a népzene is felhangzik, este pedig folk-kocsmával és táncházzal zárjuk a napot – részletezte a programokat Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

A Sóstói Múzeumfaluba érkező 230 táncos mellett megtelt a skanzen érdeklődőkkel, akik a nap során mind a népmese, mind a verbunk ünnepén, számtalan hagyományőrző, különleges programnak lehettek részesei.