Bővül a LEGO – 54 milliárd forintos fejlesztés, 300 új munkahely

A LEGO Csoport tovább bővíti nyíregyházi gyárának gyártókapacitását. Az új épületek építése 2024-ben kezdődik, és a beruházással csaknem harmadával fog nőni az itt gyártott LEGO-készletek mennyisége – jelentette be Szijjártó Péter csütörtökön, Nyíregyházán. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, az 54 milliárd forintos beruházási összeget az állam 4,3 milliárd forinttal támogatja.

Jelenleg mintegy 232 000 négyzetméternyi területen gyártják a LEGO-játékokat Nyíregyházán. A vállalat öt gyára közül háromban végzik a gyártás teljes folyamatát, ezek egyike a nyíregyházi. A 2014-ben átadott épület eredetileg egy 120 ezer négyzetméteres létesítmény volt, az évek során folyamatosan bővítették. Egy újabb fejlesztésnek köszönhetően további 30 000 négyzetméterrel nő a gyár területe.

Hatalmas terület

A most bejelentett beruházásunk eredményeként 262 ezer négyzetméternyi területre bővül majd a gyár területe. Egy ekkora területet nagyon nehéz elképzelni, ezért valami olyanhoz próbálom hasonlítani, amit mindenki ismer. A beruházás után a gyár akkora lesz, mint a budapesti Hősök tere tízszer, így már van mihez viszonyítani ezt a hatalmas számot” – mondta beszédében Chresten Bruun, a nyíregyházi LEGO gyár ügyvezető igazgatója.

54 milliárd forintos beruházás

A beruházás részeként többek között 17 új csomagolósort telepítenek, 2 csomagolócsarnokot építenek, de manuális raktár, új adminisztrációs épület, parkolók és utak épülnek a fejlesztésnek köszönhetően. Így az itt gyártott polcrakész LEGO-készletek mennyisége mintegy 30%-kal nő. A tervek szerint a beruházás 2025 közepére készül el, az összege pedig 54 milliárd forint, amelyet a magyar kormány 4,3 milliárd forinttal támogat.

Új munkahelyek a LEGO-nál

A fejlesztéssel újabb munkahelyek jönnek létre, így a jelenlegi 3300 helyett csaknem 3600-an dolgozhatnak majd a nyíregyházi LEGO gyárban.

Amikor Nyíregyháza több mint 10 évvel ezelőtt új utakra lépett, a legelső és legbiztosabb partnerei közt a LEGO-val találkoztunk, és azonnal kiderült 2011-ben, amikor közösen terveztük ezt a gyárat, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú céljaink közösek és ugyanazon értékek mentén gondolkozunk, mind a városvezetés, mind a LEGO vezetése. Ez pedig a munkahelyek teremtése, a fenntarthatóság és a zöldszemlélet” – mondta beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A nyíregyházi gyár a felhasznált energia egy részét újonnan épített és saját tulajdonú napelemparkok révén tervezi fedezni, illetve a közeljövőben megvizsgálja a geotermikus fűtési energia felhasználásának lehetőségét is.

Rekordokat dönt a magyar gazdaság

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, a nemzetközi beruházói bizalom töretlen Magyarország irányába, sőt, Kelet-Magyarország már legalább annyira népszerű a külföldi cégek szempontjából mint a nyugati országrész. Ezeknek a tényezőknek is köszönhető, hogy az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben is rekordokat tud dönteni a magyar gazdaság.

A magyar gazdaság tavaly három fontos rekordot is megdöntött: soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, mint tavaly, soha akkora nem volt az export teljesítményünk, mint tavaly, és soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint tavaly. Ettől már csak az örömtelibb, hogy azt is elmondhatjuk, hogy idén valószínűleg mind a három rekord meg fog dőlni és dacára annak, hogy rendkívüli inflációs nyomással kellett számolnunk az egész esztendőben, az idei év végére megduplázzuk a valaha mért legmagasabb beruházási összeget Magyarországon. A tavalyi hat és fél milliárd eurós rekordot idén egy 13 milliárd eurós rekord fogja követni, az export növekedése eddig 10 százalékos mértékű, az eddig a beruházásösztönzési rendszeren keresztül behozott beruházások 50 százalékkal több munkahelyet teremtettek, mint a tavalyi esztendőben” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a LEGO beruházás bejelentő eseményén.

Munkanélküliségi ráta

A bejelentésen Vinnai Győző országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Nyíregyházán és a térségben jelenleg 3 és 3,5 százalék között van a munkanélküliség ráta, ehhez a jó eredményhez nagyban hozzájárul a LEGO is mint a térség legnagyobb foglalkoztatója.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztés a LEGO-ban - 2023