Bővül a Kállay Gyűjtemény a Kulturális Negyedben
Fotók: Balogh József

Újabb tárgyakkal és könyvekkel, valamint iratanyaggal bővül a Kállay Gyűjtemény a Kulturális Negyedben – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Ulrich Attila alpolgármester. A sok tekintetben eddig is páratlan múzeumnak a Bessenyei téri, korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt Kállay-ház ad otthont, melyet tavaly adtak át teljesen felújítva, átalakítva. A várva várt nyitást követően pedig a most Kállay István professzor által adományozott relikviákkal, könyvekkel is találkozhatnak a látogatók.

 

Bár Kállay István professzor nem a nagykállói Kállay család tagja, hanem erdélyi református családból származik, a gyűjteményt alapító família tagjai rokonnak tekintették.

Letéti szerződés a professzorral

A Győrben a ’90-es évek elején a jogi tanszéket megalapozó, s nyugdíjazásáig vezető, egy ideig Japánban is oktató nemzetközi hírű professzor gyakori vendége volt a gyűjteménynek, még a Széchenyi utcán, s a tavalyi megnyitón is részt vett. Az adományozást még a múzeum első igazgatója, Lakatos Sarolta indította el, s a mostani vezetés 25 éves, hosszú távú letéti szerződést kötött Kállay Istvánnal.

A folyamatosan érkező tárgyak között van például muranói üvegváza, korabeli lemezjátszó, ősi rádiókészülék, melyen a professzor édesapja a Szabad Európa adásait hallgatta, családi kötődésű festmények.

Könyvtári különlegességek

Része az adománynak a hatalmas iratanyaga, s általa a már most 16 000 kötetes könyvtár is jelentősen bővül.

Háromezer kötet érkezik, amiben van 70 olyan, ami egy nemesi könyvtár része. Megtalálható benne az a Werbőczy-féle Tripartitum, ami ebben a református Kállay családban apáról fiúra, kézről kézre járt, mert a nemesek körében ez volt a szokás. Az a cél, hogy ha megnyitunk, jöjjenek minél többen olvasni a könyvtárba. Nem kölcsönözhető könyvek vannak, de ha valaki akar több nyelven, többféle irodalmat, természettudományt, botanikát, történelmet olvasni, azt itt megteheti, mert ez nem egy tematikus könyvtár – tájékoztatott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Kulturális Negyedben

Az újbóli, legkésőbb nyárra remélt nyitáskor tehát a most érkező relikviák egy része is megtekinthető lesz. S természetesen a páratlan törzsanyag, mely a Kállay Gyűjtemény 1993-as alapítása óta folyamatosan gyarapszik. A Széchenyi utcai, a kincsekhez már méltatlan, 120 négyzetméteres helyiségből a Bessenyei térre, a Kulturális Negyedbe került dr. Kovács Ferenc polgármester szorgalmazására a gyűjtemény, 1200 négyzetméterre, a Modern Városok Program keretében újjávarázsolt, egykori Kállay-házba.

Az eredeti épületben láthatóak például Kállay Kristófnak köszönhetően a világhíres kitüntetések, s a Máltai Lovagrend egyedülálló anyaga. S mivel a nagykállói Kállayak – akik az egyik ma is egyenes ágon ősnemes családnak számítanak s bizonyíthatóan Árpáddal érkeztek a Kárpát-medencébe – szorosan kötődtek Szabolcs vármegyéhez, s egyre inkább Nyíregyházához, így egy várostörténeti kiállítás is helyet kapott az épületben, melyet a kor elvárásainak megfelelően valósítottak meg. – Mivel a világ jelentősen változott, az újabb generációkra gondolva a régi mellett nagyon modern módon is megmutatjuk Nyíregyházát, a város fejlődését, tárgyakkal és digitális eszközökkel. A kérdés természetesen az, hogy mikor lehet majd mindez újra látható, hiszen a tavaly nyári megnyitás utáni, világjárvánnyal terhelt időszak nem kedvezett ennek a gyűjteménynek sem. Ám a Covid-helyzet enyhülésével a szervezők ígérik: színes és változatos időtöltést kínálnak majd e falak között is.