Bővítette kerékpárszállító kapacitását a vasúttársaság

 A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító sebes- és gyorsvonatokon azonban továbbra is elegendő a kerékpárjegy, valamint meghatározott viszonylatokon a kedvezményes árú kerékpáros túrajegy megváltása. Kerékpáros utazás előtt a feltételekről, kapacitásokról mindenképpen érdemes tájékozódni a vasúttársaság honlapján (https://mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedves-kerekparos-utasunk).

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-START a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, amelyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik találhatók, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható.
(Budapestről a Balaton északi partjára – Tapolcára – induló nagy befogadóképességű vonatok: 8:00-kor Budapest-Déliből Tekergő; csak szombat-vasárnap 10:00-kor a Déliből Tekergő; 12:07-kor Kelenföldről Tekergő; csak pénteken 14:00-kor, 16:00-kor, 18:00-kor a Déliből Tekergő; 20:30-kor a Déliből sebesvonat. Vissza Tapolcáról: 4:35-kor sebesvonat; 12:41-kor Tekergő; csak szombat-vasárnap 14:41-kor Tekergő; 16:41-kor Tekergő; csak szombat-vasárnap 18:41-kor Tekergő; csak vasárnap 20:41-kor Tekergő.)

A Balaton déli partjára a kétóránként közlekedő Déli parti sebesvonatokon 28 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása nélkül. (A Déli pályaudvarról a Balaton déli partjára induló nagy befogadóképességű vonatok: 4:05-ös személy, a sebesvonatok közül a 8:05-, 10:05-, 12:05-, 14:05-, 16:05-, 18:05-, 20:40-es, a 21:40-es személy és a 23:40-es Bagolyvonat. Vissza: a 23:35-ös és a 2:05-ös Bagolyvonat (Keszthelyről, illetve Fonyódról), a sebesvonatok közül a 4:05-ös Keszthelyről; Nagykanizsáról: a 7:31-, a 9:22-, a 11:22-, a 13:22-, a 15:22-, a 17:22-es sebesvonat és a 19:25-ös személyvonat. (Hétvégén Nagykanizsáról a 13:22-es sebesvonat nem közlekedik. 15:01-kor Fonyódról indul vissza sebesvonat a Déli pályaudvarra.) Az északi parton a Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat, a déli parton a Balaton, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT, valamint a Keszthelyi FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet – korlátozottan – igénybe venni.

A kerékpárjegy nem vonatra, hanem egy adott viszonylatra szól, ára a megtett távolságtól függ. Ezzel szemben a 300 forintos kerékpárhelyjegy konkrét vonatra szól, és garantált helyet biztosít a biciklinek. A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A túrajegy – érvénytartamán belül – korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) a Balaton-parton. Az utasnak természetesen rendelkeznie kell a megfelelő menetjeggyel és esetenként akár kerékpárhelyjeggyel is! (www.mavcsoport.hu/kerekpar).

Kerékpár alapvetően minden vonaton, azaz a személy- és gyorsvonatokon, illetve egyre több InterCity vonaton is szállítható, de csak a jármű névleges befogadóképességének mértékéig. Ha egy vonaton nincs külön kerékpárszállító kocsi vagy arra kialakított tér, akkor – amennyiben a vonaton nem tiltott a kerékpárok szállítása – a vonat első és utolsó 2. osztályú kocsijának a vonat végei felé eső előtereiben helyezhető el a kerékpár úgy, hogy az utasok közlekedését ne akadályozza.

A www.mavcsoport.hu menetrendi keresőjében az alábbi jelek segítik a tájékozódást és az eligazodást:
A bekeretezett kerékpár jel azt jelenti, hogy a vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi található, amely 15- 48 kerékpár szállítására is alkalmas.
A bekeretezett kerékpár jel R betűvel együtt azt jelenti, hogy a kerékpár szállításához helyjegyet kell váltani, mivel az adott vonaton korlátozott a bicikli férőhelyek száma.
A kerékpárjel azt jelenti, hogy a vonaton minimális számban (néhány darab) szállítható kerékpár.
Az áthúzott körben lévő kerékpárjel azt jelenti, hogy az adott vonaton tilos a kerékpárszállítás.

A kerékpáros turizmus népszerű helyeire közlekedő vonatok közül néhány esetben akár félszáz kerékpár is elhelyezhető, ennek ellenére néha még ez a kapacitás is kevésnek bizonyulhat. Ilyenkor a vonaton már fent lévő utasok élveznek elsőbbséget, ugyanakkor az előzetes kerékpáros helyfoglalással az ilyen esetek megelőzhetők. Ezért a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy – amennyire lehetséges – próbálják időben megtervezni az utazást. A MÁV-START ehhez számos fórumon igyekszik segítséget nyújtani. Bővebb információ a MÁV-csoport honlapján található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot. Csoportos kerékpárszállítás esetén pedig forduljanak bizalommal értékesítő kollégáinkhoz, akik teljes körű felvilágosítással és ügyintézéssel állnak rendelkezésükre (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/csoportos-utazas).

MÁV Csoport