Börze – Négy helyi képzőművész rendez tárlatot a Váci Mihály Kulturális Központban

Négy Nyíregyházához kötődő képzőművész várja három napon át, augusztus 26-tól 28-ig a látogatókat a Váci Mihály Kulturális Központba szervezett művészeti börzére. Madarassy György, Szepessy Béla, Kerekes Elek és Gnant István festő- és grafikusművészek kínálják alkotásaikat a város és a turisták figyelmébe egy rendhagyó tárlaton.

Az ötletgazda, Madarassy György festőművész műtermében tisztáztuk, hogy túl a múzeum, a Városi Galéria és a Pál Gyula Terem keretein, hogyan találnak teret és lehetőséget a látogatókkal való találkozásra a művészek. Autóbörzéről és egyéb tarkaságról ugye hallottunk már, de mi is az a képzőművészeti börze.

„Nagyon egyszerűen egy kiállítás, ahol a kiállított műveket meg lehet vásárolni, mert nincs a városban lehetőség arra, hogy a képzőművészek, akik dolgoznak, az elkészült műveiket valahol közszemlére tegyék úgy, hogy azt a közönség, ha érdeklődik a képzőművészet iránt, lehetősége legyen, hogy meg is vásárolja. Egyszerűen ezért” – tájékoztatott Madarassy György festőművész.

Tizenegy művésztársát kérte fel a részvételre, négyen maradtak. Madarassy György mellett Kerekes Elek, Szepessy Béla, és Gnant István. A művész folyamatosan alkot, így Madarassy György is, aki idei két tárlata – egy eperjesi és egy nagybányai – anyagából válogat majd 21 nagyméretű alkotást. A művész a környezetében tapasztalt valóságot, élményeket festi meg, azokra reagál, és nem idegen gondolatokra. Az ő világmindenségét vetíti a képekre. Felhőket és tengereket, de egy új tavirózsa sorozatot is indított mostanában. Ebből a forróságból vízpartra vágyik. Így reagál a közösség mindennapjaira, életérzésére. A méretek és a színek a témához igazodnak.

„A tematika az, amit én évtizedek óta festek. A természetből inspirálódok, mert mindig a természetből szűkebben, vagy tágabban értelmezve, az életből inspirálódok. A természet által nyújtott élmények, a természet, az élet szépsége ebben a zaklatott világban, amiben élünk, a művésznek nagyon fontos szerepe, hogy ezt a zaklatott világot a művészetében megmutassa. Az élet olyan, amilyen. Ha ronda, azt a rondaságot nem kell megmutatni. A művészetnek pontosan az lenne a lényege, hogy az embereknek adjon egy percnyi türelmet, nyugalmat, hogy rácsodálkozzon arra, hogy az életben, a világban vannak szép és jó dolgok, és ezekre kell figyelni. Én a magam részéről erre akarok reagálni” – vélekedett a festőművész.

Ez a művész ars poeticája. A rész az egészben elve alapján dolgozik. Impresszionista, szürrealista, figuráiban groteszk módon. Képzőművészet nélkül nem létezik igazi emberi lét. Így véli a mester, de nem álmodozik, tisztában van azzal, hogy a mostani nem a műalkotások gyarapításának ideje, de 45 éves művészi pályán töltött tapasztalata szerint azon dolgozik, hogy művészetpártoló közönség gyarapodjon Nyíregyházán. A börze a VIDOR hetében, augusztus 26-27-28-án tart nyitva a Váci Mihály Kulturális Központban. Emellett szombaton, délelőtt 11 órától közönségtalálkozót kínálnak a látogatóknak.