Borscs, pampuska és csavart fánk is lesz a A régi Magyarország ízei gasztrofesztiválon

Borscs, pampuska, csavart fánk, kötött leves, halászlé, ragus lapcsánka is kerülhet azok tányérjába, akik szeptember 8-án (vasárnap) kilátogatnak Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre, a Sóstói Múzeumfalu egész napos gasztronómiai fesztiváljára.

A nagyszabású seregszemlén több települési és nemzetiségi önkormányzat, civil egyesületek, szabadtéri néprajzi múzeumok és a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend csapatai vesznek részt. A Nyírség, Szatmár, a Nyíri Mezőség népi és tájjellegű ételei mellett a határon túli Kárpátalja, a szlovákiai Iske és a romániai Partium magyar specialitásaival is találkozhatnak a látogatók.

A kulináris élvezeteken túl számos szórakoztató program várja az érdeklődőket. A színpadon népzenei produkciók váltják egymást, fellép a Nyírség Táncegyüttes, a Petri Pengetős Citera- és Énekegyüttes, az ajaki Kaláris Táncegyüttes, a Milotai Férfi Népdalkör, a Keleti Fények Táncegyüttes és a békéscsabai Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület Chopin Kórusa. A populárisabb műfajok kedvelőinek a Folkfusion és Tibi a Hegyről zenél.

A gyermekek szórakoztatásáról a Burattino Bábszínház produkciója, és Naninski táncos-komikus-akrobatikus elemekből építkező műsora gondoskodik.

A Sóstói Múzeumfalu műhelysora is újra megtelik élettel, több mesterség képviselője mutatja be szakmája fortélyait.

A szervezők a főzőcsapatok között versenyt hirdetnek. „A fesztivál legízesebb étele” cím odaítéléséről a vendégek dönthetnek, akik szavazataikat a program helyszínén 15 óráig adhatják le.

Program:

10.00 Ünnepélyes megnyitó

Köszöntőt mond: Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere

10.30 Nyíreség Táncegyüttes

11.00 Békéscsabai Chopin Kórus

11.30 Kaláris Táncegyüttes

11.30 Burattino Bábszínház

12.00 Petri Pengetős Citera és Énekegyüttes

12.30 Keleti Fények Gyermek Táncegyüttes

13.00 Milotai Férfi Népdalkör

13.00 Naninski show

14.30 Tibi a Hegyről

15.30 A fesztivál legízesebb ételei díjátadás a közönség szavazatai alapján

16.00 Folk Fusion Band & Lifestyle