Bordó Sárkány a Szent Imrében – Középkori világzene

Középkori világzenét játszik az a Bordó Sárkány nevű együttes, akik közel 30 koncertet játszottak vármegyénkben a középiskolások Filharmóniai hangversenysorozatában. Interaktív hangszerbemutatót tartottak a fiatal zenészek, majd jöttek a moldvai csángó dalok után Tinódi Sebestyén énekei, aztán a skót sztyeppéken vágtató lovagokat megidéző duda, koboz, síp, vagy a mandocellón előadott muzsikák. Szerdán délelőtt a Szent Imrében.

 

Illik, nem illik, azt mondom, nagyon vagány volt, amit csináltak szerda délelőtt a fiúk a Szent Imrében. A Filharmóniai koncertsorozat szereplője a Bordó Sárkány együttes volt. Már maga a név is sokatmondó, nem beszélve a színes hangszerekről, melyek sokfajta stílust, világot és nemzetet képesek megjeleníteni a koncertszínpadokon.

„Középkori világzene. Ebben benne van a második része, hogy világzene. Utal arra, hogy különböző zenéknek a találkozásáról van szó, de benne van a középkori és a folkzene, meg a saját alkotói elképzelésünk is hozzájárul ahhoz, hogy kialakuljon ez az egész hangzás. Nagyon sok saját dalunk is van, ettől lesz világzene. Attól középkori, hogy nagyon sok középkori dalt játszunk. Hogy ki mondja meg, ez mitől autentikus? Tulajdonképpen népzene, és a középkori zene is egyértelműen népzene, csak a középkorból származik az eredete” – fogalmazott Dickmann Roland, a Bordó Sárkány Együttes vezetője.

Különböző nemzetek, korok zenéjét játsszák, és ezeket átörökítették, így jutottak el a mai időkig.

A barokk korban már kottáztak a muzsikusok, tehát írott formái is előfordulnak ezeknek a zenéknek. Leginkább egyházi, szent énekeket, de világi dalokat, népdalokat is játszanak.

Az együttes frontembere ma már Budapesten él, de egykoron nyíregyházi művészeti szakiskolás volt, ahonnan igencsak sokat vitt magával a batyujában. A koboz és citera volt a hangszere. És nem egyedül volt nyíregyházi iskolás.

„A Sárkány Rend volt Luxemburgi Zsigmond lovagrendje, és onnan kölcsönöztük a sárkány nevet. Eredeti nevünk Bordó Sárkány Régizene Rend, hogy mi is ebbe a lovagrendbe kapcsolódjunk, mert zenei lovagoknak tartjuk magunkat. A bordó szó a színen túl az a folyamatos hangzás, ami a dudának speciális hangzása, amikor egy alaphang folyamatosan szól a dallam mellett. Ilyet tud a duda, a citera, de még a koboz is képes ilyenfajta játékmódra” – mesélte Szlama László.

Zeneiskolában, a Nyíregyházi Egyetemen, vagy a Zeneakadémián tanultak a sárkányok. Öt különböző zenei ízlés keveredik a Bordó Sárkányban. Egy kicsit népi, egy kicsit rock, egy kicsit világzene az, amit játszanak. Egyáltalán nem unalmas ugyanabban a zenében élni egy életen át, hiszen a jazztől a rockig sok mindent megpróbálnak ezeken az izgalmas hangszereken, melyek részint hazánkban készülnek, de Németországban és Írországban is vásároltak. Több titkot is megtudhatnak a sárkányokról, a jövő pénteki Sziesztában.