Májusfa – Legálisan, ingyen lehet beszerezni
illusztráció

Legálisan, ingyen lehet beszerezni idén is a májusfákat, melyhez a helyszínt, a kézifűrészeket, a fácskákat a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete biztosítja a Sóstói-erdőben. A program már tavaly is nagy siker volt, és amellett, hogy ez egy jó lehetőség a hagyományápolásra, a résztvevők bepillantást nyerhetnek az erdészek munkájába. Olyan fácskákat is el lehet majd vinni májusfa alapanyagként, melyeket természetvédelmi szempontból ki kellett volna termelni.

Idén második alkalommal van lehetősége a lakosságnak, hogy április 30-án 15–19 óra között legálisan és ingyen szerezzék be a májusfa alapanyagokat. A tavalyi évben közel 200 fácskát vittek el. Volt, aki 120 kilométerre szállította. Ez az élénk érdeklődés arra ösztönözte a NYÍRERDŐ Zrt. munkatársait, hogy idén regisztrációhoz kössék az eseményt. A hét közepére már több mint 60-an jelentkeztek. Az előre kijelölt fákat a Sóstói-erdő egyik fiatalos erdőrészletén lehet majd kivágni.

Kétféle fafaj

„Az idei évben kétféle fafaj között lehet választani: lesz a klasszikus nyírfa, mely a térségünkben amúgy is a májusfák leggyakoribb alapanyaga, illetve a másik a kései meggy. Ez utóbbi egy idegenhonos, invazív fafaj, természetvédelmi szempontból nem jó, hogy ő itt van a Sóstói-erdőben. Ezért a kivágása, kitermelése amúgy is indokolt lenne, el is szoktuk ezt végezni. Most ezt a tevékenységet májusfaállítással lehet összekötni” – ismertette a program részleteit Szokolovszki Géza megbízott erdészeti igazgató.

Legális tevékenység, és találkozási pont

A májusfa kivágása gyakran nem legális keretek között zajlik, esetleg nem a megfelelő eszközökkel, ezáltal a tevékenység könnyen balesetveszélyessé válhat – emelte ki Szokolovszki Géza. A program ezt kívánja megelőzni, emellett egy újabb találkozási pontot nyújt az erdészet és az erdőjárók között, akik bepillantást nyerhetnek az erdészek munkájába.

„Térségünkben még van hagyománya ennek a májusfaállításnak. Mi erről régen úgy értesültünk, hogy május 1-jén, 2-án találkoztunk a kivágott facsonkokkal a különböző erdősítésekben, fiatalosokban. Egyrészt ezt szerettük volna megelőzni, hogy olyan helyen biztosítsunk erre lehetőséget, ahol amúgy is kivágásra ítélt fák vannak. A másik motivációnk természetesen a hagyományőrzés, mivel az erdészek hagyománytisztelők. Szeretjük a régi hagyományokat ápolni, pláne, hogyha az az erdőhöz kötődik. A harmadik pedig, hogy ez remek lehetőség, hogy mi az erdőjárókkal, a lakossággal egy különleges módon is találkozzunk. Természetesen ilyenkor amellett, hogy kivágják ezeket a kis fákat szó esik az elegyes erdőről, a tölgyesekről, az erdőfelújításokról. Ilyenkor nagyon sokan rá szoktak csodálkozni, hogy ez milyen összetett és bonyolult feladat” – hangsúlyozta Szokolovszki Géza.

A részvételi szándékot április 27., péntekig lehet jelezni a nyiregyhazimajusfa@gmail.com e-mail-címre küldött levéllel. Azok, akik regisztráltak, pontos információkat a helyszínnel kapcsolatban e-mailen keresztül fognak kapni. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete biztosítja a kézifűrészeket, a helyszínt, a kivágható fácskákat.