Bolha a fülbe: Feydeau vígjáték a nagyszínpadon

Szombaton kerül a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára Feydeau vígjátéka, a Bolha a fülbe. A francia drámaíró legnépszerűbb műve a boldogsáskeresésről szól, a féltékenység, ármány és szerelem árnyékában. Az előadás egyik főszereplője, Illyés Ákos két karaktert játszik. A rendező Mészáros Tibor.

Molière óta a legnagyobb francia vígjátékszerzőnek tartják Georges Feydeau-t, akinek legnépszerűbb, legalábbis legtöbbet játszott darabja, a Bolha a fülbe bemutatójára készülnek a Móricz Zsigmond Színházban. A szerző világa a 19. század éppúgy, mint a 20. de a rendező a játékmódba, zenébe, effektekbe és a karakterbe is becsempészi - az amúgy kosztümös játékba - a 21. századot is. A szerző igazodási pont a műfajban, gyakran emlegetik, ha vígjátékról, komédiáról van szó. Feydeau az abszurd dráma előfutáraként 60 darabot írt. Jól tud szélsőséges helyzeteket megfogalmazni szövegben, és felrajzolni a komikus helyzeteket. Persze, hogy azért járunk színházba, hogy ott az életet kicsit felnagyítva lássuk, hogy a játék elemeljen a hétköznapokból.

„A boldogságkeresésnek olyan végpontjait, emberi magasságait és mélységeit érintő vígjátékról van szó, ahol van féltékenység, szerelem, csalárdság, ármány, minden, ami kell ahhoz, hogy az ember jól szórakozzon, és bepillantást nyerjen az emberek lelkének belső, legféltettebb titkaiba.”

- fogalmazott Mészáros Tibor, az előadás rendezője.

A műfaj könnyű, de megcsinálni nagyon is nehéz – fogalmaz a rendeztő. Fegyelmezett játék a vígjáték, pláne a helyzetkomikumra épülő, amelyben nincs helye semmiféle pongyolaságnak, mulasztásnak és figyelmetlenségnek.

„Természetesen három felvonás az szinte automatikusan hozza magával azt a színházi közhelyet, ami itt is igaz, hogy még egy hét kellene, legalábbis ez az ember érzése. A jó hangulat adott volt. Nem először dolgozom a színészekkel, ez nyilván egyfajta bizalmat is kölcsönöz a próbafolyamatnak, de mint mondtam, a kezdeti jó hangulat után kiderült, hogy nagyon kell figyelni, és igen komoly munkát is igényel az, hogy a végeredmény az legyen, amire én is, ők is – mármint a színészek-, és a nézők is számítanak. „

- mondta a rendező.

A Bolha a fülbe bemutatója szombaton este lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. A szereplők között Illyés Ákos, Nagyidai Gergő, Kiss Eszter Júlia, Szabó Nikolett és Németh Klára. Gulácsi Tamás, Tóth Zolka, Gulyás Attila és Horváth Viktor, illetve több más kiváló művészünk.