Biztatóak a betegségen átesett emberek vérplazmájának felhasználásával végzett kísérletek
Biztatóak a betegségen átesett emberek vérplazmájának felhasználásával végzett kísérletek

Biztatóak a betegségen átesett emberek vérplazmájának felhasználásával végzett eddigi kísérletek – mondta Vályi-Nagy István Dél-pesti centrumkórház igazgatója az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Több mint 300 lehetséges donort értesítettek már, hogy vérplazma donációval segítsenek a fertőzött betegeknek. Úgy vélte, hogy a jövőben egyre több beteg részesülhet ilyen ellátásban.

Mivel a vérplazma hosszú ideig eltárolható, akkor már induló készlettel rendelkezhet a kórház, ha lesz második hullám – tette hozzá.

A Dél-pesti centrumkórházban már öt hete alkalmazzák a tocilizumab gyógyszerrel való terápiákat és biztatóak az eredmények – mondta az igazgató.

„Úgy tűnik hogy megakadályozható, hogy  a szer alkalmazásával megakadályozható, hogy az intenzív osztályra kerüljenek a betegek, míg a súlyos esetekben megelőzhető a halálozás” – mondta.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatón elhangzott, szombatra 2942 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, vagyis 79 új betegnél bizonyosodott be a fertőzöttség, miközben elhunyt 12 krónikus

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pénteken 59-en szegték meg a házi karantén szabályait. A legtöbben egy Bács-Kiskun megyei tanyán dolgozó külföldi vendégmunkások voltak a szabályszegők.

hirado.hu