Bírósági tájékoztató – Év végén megszűnik a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Dr. Nyakó Zsuzsanna kiemelte, 2019. december 31-ével többek között a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is megszűnik, sőt már ezévtől a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jár el többek között az adó, vám, illetékügyekben; a 2020-tól pedig regionális hatáskörű, Közigazgatósági Bíróságként működik majd a debreceni. Az előkészületek elkezdődtek, már valamennyi közigazgatási ügyet átadtak a debreceni bíróságnak – mondta a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

Dr. Nyakó Zsuzsanna hangsúlyozta:

A közigazgatási bíróság ezek után is tárgyalhat nálunk; helyszínt tudunk biztosítani, csak az ügyek nem a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ügyei lesznek. Álláspontom szerint, ha a bíró úgy dönt, hogy célszerűbb Nyíregyházán vagy akár egy vidéki járásbíróságon tartani tárgyalást vagy meghallgatást, akkor erre a jelenlegi jogszabály alapján is van lehetőség és lesz lehetőség 2020. január elsejétől is.

A klasszikus munkaügyi ügyeket, például amikor egy cég alkalmazottja fegyelmi vétséget követ el, továbbra is Nyíregyházán tárgyalják majd, de már törvényszéki szinten.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője a pár hónappal ezelőtt hatályba lépett büntető eljárási törvényről is szólt. Az egyik újítás, hogy a bírósági eljárást kettéválasztották. Van most már egy előkészítő ülés, ezt követi a tárgyalás.

Előkészítő ülésen csak az ügyész, a vádlott és a védő van jelen. Ha ezen a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismeri és az megfelel a nyomozati iratoknak, akár azonnal ítélet is születhet az ügyben, ha elfogadja a beismerő vallomását a bíróság. Így nem lesz tárgyalás, nem kell tanúkat kihallgatni, szakértőket meghallgatni az ügyben, tehát ezzel is gyorsul a büntetőeljárás. Az előkészítő ülésnél lehetőség van arra is, hogy a nyomozás során, az ügyész, illetve akkor még gyanúsított megkötött egyezségét jóváhagyja a bíróság.

Az alkuról, egyezségkötésről videofelvétel készül – tették hozzá. A tájékoztatón a korábbi Panasznapról, az Ügyfélsegítőről is szóltak.

Sterné Dr. Deák Andrea sajtószóvivő kiemelte:

A Nyíregyházi Járásbíróságon, mint megyénk legnagyobb járásbíróságán, szerdánként működik 8 órától 16 óráig az Ügyfélsegítő. Jogvégzett, felkészült kollégák segítenek az ügyfeleknek abban, hogy a bonyolultnak tűnő keresetleveleket úgy tudják előterjeszteni a bíróságra, hogy az jó legyen, ne kerüljön visszautasításra és ezáltal minél hamarabb elinduljon az adott per.

Az ingyenes Ügyfélsegítő mellett a bírósági digitalizációról, valamint a tárgyalások nyilvánosságának szabályairól is szóltak.

 

Dér Vivien