Bessenyei Ferencre emlékeztek a Bencs Villában
A kétszeres Kossuth-díjas művész emléke előtt Cs. Nagy Zoltán a színészlegenda özvegyével, dr. Élthes Eszterrel beszélgetett. A programot óriási érdeklődés övezte, az előadás előtt fél órával már különtermet kellett nyitni és kivetítőt bekapcsolni, hogy azok is élvezhessék a beszélgetést, akik nem férnek be a terembe.

Talán egyik legismertebb szerepe volt Bessenyei Ferencnek a Hegedűs a háztetőn című musical főszerepe. Tevjét, a tejesembert 25 éven át alakította, és nemcsak a közönségnek, de a színészóriásnak is kedvelt játéka volt – ebből is láthatott egy részletet a Bencs Villa közönsége.

[video]

A színészlegenda színházi szerepei, mozi és tévéfilmjei szinte megszámlálhatatlanok. Generációk nőttek fel játékán. 1940-ben lépett először színre Szegeden, négy év múlva pedig már a budapesti Nemzeti Színház művésze volt. A kétszeres Kossuth-díjas színművészről tartottak emlékestet a Bencs villában. Cs. Nagy Zoltán Bessenyei Ferenc özvegyével beszélgetett a színész életéről, munkásságáról.

További képekért kattintson a fotóra!

Bessenyei Ferenc 96 évvel ezelőtt február 10-én született Hódmezővásárhelyen. Pályája során Szeged, Miskolc és Budapest több színháza mellett Pécsett és szülővárosában is játszott. Ugyan Nyíregyházán nem volt a társulat tagja, dr. Élthes Eszter a színészlegenda felesége szerint ő mégis mindenhol otthon volt.

– Úgy szoktam mondani, hogy Záhonytól Hegyeshalomig nem volt olyan város vagy kis falu, amelynek a művelődési házában vagy kocsmájában ne szerepelt volna. Nyíregyházához pedig két dolog is fűzte. Egyrészt az utolsó 25 évben az intézője nyíregyházi származású volt, illetve amikor Friderikusz első műsorainak egyikét készítette itt, amiben Feri volt a vendég – mondta dr. Élthes Eszter.

A Bessenyei Ferenc emlékest szó szerint telt házzal zajlott a Bencs villában. Már a beszélgetés előtt félórával egy különtermet is be kellett rendezni és kivetítőt bekapcsolni, hogy minden érdeklődő hallja és lássa a történéseket.