Benczúr, Kisfaludi és Rippl-Rónai Nyíregyházán – Ígéretes új esztendő a múzeumban

Benczúr Gyula, Kisfaludi Strobl Zsigmond és Rippl-Rónai állandó illetve időszaki tárlat, új kiállítótér, Trianon centenárium, Múzeumfalus évforduló és Kállay Ház megnyitó szerepel a Jósa András Múzeum 2020-as terveiben. 

Sikeres esztendőt zárt tavaly a Jósa András Múzeum, mely az Év Múzeuma lett. Kiállításaik, rendezvényeik több mint 80 ezer látogatót vonzottak. Régészeik, történészeik és valamennyi művészeti, illetve tudományágban alkotó munkatársuk, és a múzeumpedagógusok nívós szakmai program részesei.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kiemelte:

Láthatta a nagyközönség a Jégkorszak című kiállítást és a nagy művész, Szinyei Merse Pál 80 alkotása is szerepelt itt. Ezen kívül tudományos sikereket is elismerhetünk, több kiadványunk jelent meg. Öt konferenciát szerveztünk. Véleményem szerint, ha ezt ebben az évben is meg tudjuk tenni, én úgy gondolom, a siker az változatlan lesz.

Évfordulók és az azokhoz kapcsolódó kiállítások, rendezvények szerepelnek az új esztendő terveiben.  Készülnek a Trianon centenáriumára. A Múzeumok éjszakáján egy nagyszabású, saját dokumentumokból összeállított kiállítást nyitnak. Benczúr Gyula halálának 100. évfordulóján pedig soha nem látott kollekcióval jelentkezik a múzeum, az épület földszintjén tervezett új kiállítótérben, melynek névadója is Benczúr Gula lesz.

Húsvét közeledtével egy nagyszabású hímestojás kiállítást szeretnénk bemutatni. Magyarország egyik  legnagyobb kollekcióját Putnokról hoznánk ide. Ezen kívül a kassai múzeumból kapunk több mint 500 éves gótikus faszobrokat. Ez a gyönyörű kollekció épp Bukovinában, Szucsávában van bemutatva, és visszafelé, mielőtt Kassára hazaérkezne, Nyíregyházán is megáll ez a gyűjtemény. Ezen kívül Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrait akarjuk bemutatni, azért mert számtalan ponton kapcsolódik Nyíregyházához. 

- nyilatkozta az igazgató.

Négy alkotása is található a városban, például a Vénusz születése, vagy a Hősök szobra a Hősök terén.

A Múzeumok éjszakáján Törékeny vágyak címmel nemes porcelánokat mutatnak be. Az év csúcsát vélhetően a Rippl-Rónai kiállítás jelenti majd, ami október közepétől három hónapon át lesz nyitva.

Ahogy 2018-ban reflektorfényben volt a 150 éves Jósa András Múzeum, most mindkét intézményük ünnepel, ugyanis a Kállay Gyűjtemény teljes anyagával beköltözik a Bessenyei téri Kállay Házba, ahol egy új várostörténeti kiállítást is kínálnak a látogatóknak.

A Múzeumfalu alapításának 50. évfordulóján aztán új tárlatok, szakmai konferenciák, és a megszokott népszerű programok fogadják a látogatókat tavasztól.