Belföldi turizmus – Akár a 2019-es rekordévet is meghaladhatják majd a 2023-as számok

Tavaly csaknem 40 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma országos szinten 2021-hez képest, így igazán eredményes évet zárt a hazai turizmus. Korábban már beszámoltunk róla, hogy Nyíregyháza a 2019-es, rekordévnek számító eredményeit is túlszárnyalta, a szakemberek szerint ez országos szinten is elérhető lehet 2023-ban.

Sok turista választja az Észak-magyarországi régiót, ha pihenésről van szó, ennek is köszönhető, hogy egyre többen érkeznek Nyíregyházára is. Nyíregyháza 2022. évi vendégforgalma minden képzeletet felülmúlt; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a vendégéjszakák száma megközelítette a 440 ezret, 2021-hez képest pedig mintegy 30 százalékos emelkedést jelent a vármegyeszékhelyen töltött vendégéjszakák számában.

Rekordok dőltek Nyíregyházán

Nyíregyháza folyamatos és tudatos turisztikai fejlesztéseinek is köszönhető, hogy a 2022-es adatokkal sikerült a rekordévnek számító 2019-et is felülmúlni. A növekedés országosan is példaértékű – így nyilatkozott a 2022-es számok kapcsán Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az egyik Nyíregyházán működő szálloda igazgatója azt mondta, a nyári időszak mellett, húsvétkor, karácsonykor és szilveszterkor is telt házzal működtek tavaly.

Nagy előnyünk, hogy egy zárt folyosóval vagyunk összekötve az élményfürdővel, valamint közel van az állatpark, valamint a múzeumfalu is, ami sok programot kínál az ideérkezőknek. Emellett mi is kínálunk például animációs programot a gyerekeknek. 123 lakóegységgel rendelkezünk, ebben vannak lakosztályok, két légterű apartmanok és junior apartmanok, valamint kétágyas szobák, amik pótágyazhatóak, ez ideális a családok részére. Természetesen az ár tartalmazza a fürdőbelépőt is a családoknak” – nyilatkozta Cséplő Zoltán, a Hunguest Hotel Sóstó szállodaigazgatója.

Eredményes volt 2022

A Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból kiderül, hogy amíg 2021-ben 9,4 millió vendég 28,8 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban, addig 2022-ben 14,2 millió vendég 40,8 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. Ez csaknem 40 százalékos emelkedés, és egy hajszállal maradtak el az eredmények a rekordévnek számító 2019-es adatoktól. A szakemberek szerint a külföldi turisták is elkezdtek visszatérni Magyarországra, a legfontosabb küldő ország már évek óta Németország, de erősödött a forgalom Csehországból és Romániából is. Az sem kizárt, hogy az idei eredmények túlszárnyalják majd a 2019-est országos szinten.