Beiratkozás – Április 21-én és 22-én lehet beiratni a gyerekeket az általános iskolába

Április 21-én csütörtökön, illetve 22-én pénteken kell beiratni az óvodásokat az általános iskola 1. osztályába. A gyereket nem kell vinni, de a személyazonosságot igazoló iratokat igen. Nyilván minden családban közismert a körzetes és nem körzetes iskola fogalma, illetve az, hogy hazánkban szabad iskolaválasztás van.

Fontos döntés előtt állnak a szülők, hogy melyik iskolát válasszák. Hol tanulja az írást, olvasást, számolást a kisgyerek, melyik intézményben tölt el 4–6, vagy akár 12 évet. A családoknak volt már módjuk korábban megismerkedni az iskolaépülettel, a tanító nénivel, az esetleges osztálytársakkal, de most hivatalossá kell tenni a döntést.

„Április 21-én, csütörtökön 8–18 óráig és pénteken, 22-én 8 órától 16 óráig van lehetőség beiratkozni. A pandémiahelyzetet figyelembe véve könnyítések és változtatások történtek a beiratkozással kapcsolatban. Lehetőség van arra, hogy előzetesen, online az adatokat felvigyék a szülők az adott iskola rendszerébe, mert így megkönnyítik a beiratkozás menetét. Amikor bejönnek – hiszen kötelező mindenkinek személyesen megjelenni –, be kell mutatni a hatóságilag érvényes dokumentumokat. Előtte azonban lehetőség van arra, hogy online ezeket feltöltsék, és a személyes jelenlétkor csak az adatok ellenőrzése történik meg, így sokkal gyorsabban le lehet tudni a beiratkozást” – tájékoztatott Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója.

Nincs szükség a gyerek jelenlétére, a törvényes képviselőnek kell megjelenni. Olyan dokumentumot kell vinni, amely személyazonosításra alkalmas. A körzetes iskolánál be kell mutatni a lakcímkártyát is, mely a beiratkozást megelőző 3 hónapos előzményt is igazolja, hiszen a körzetben élő óvodásokat fel kell venni az aktuális iskolába.

„Az előjelentkezések, vagy az iskolaelőkésztő program dokumentálása nem elég ahhoz, hogy tanulói jogviszonyt tudjunk létesíteni. A tényleges beiratkozás időpontjában meg kell jelenni a szülőnek. Van olyan iskola, ahol nincs kötelező beiskolázási körzet. Ott a regisztrációs jelentkezések alapján áll majd össze az osztályok létszáma, és annak megfelelően az intézmény igazgatója dönt, hogy kit vesznek fel. A létszám alapján történik ez, hiszen alkalmassági vizsgát csupán a sporttal és az énekkel kapcsolatos képzésben lehet kérni, a többinél nincs ilyen lehetőség” – folytatta a tájékoztatást az igazgató.

Az Arany iskola és tagintézményeibe – a Szabó Lőrinc, a Szőlőskerti és a Zelk iskolába – több mint 1800 gyerek jár. Izgalommal készülnek az új tanévre. Tudják, hogy körzetükben 133 óvodás indul iskolába. Három osztályt terveznek a következő tanévre is az Aranyban, és együtt szervezik a 2022-23-as tanévet az Eötvös és a Szent Imre pedagógusaival.