Begaloppozott az Arab Emírségekbe a nyíregyházi lány

Azóta sikerei töretlenek. Annak ellenére, hogy idén csak harmadik éve vesznek részt a magyar női amatőr lovasok a H. H. Sheikha Fatima bint Mubarak Ladies (IFAHR) World Championship arab lovas körversenyben, tavaly már Bihari Alexandra révén egy magyar lovas a tizenhatos döntőbe is bejutott. A 21 éves ifjú hölgy azonban nem elégszik meg ezzel az eredménnyel, az idei versenysorozatra Abu Dhabiban készül. Ebben a szezonban már néggyel több, a világ kilenc országában zajlik majd a versenysorozat, melyen szeretne Szandi előkelő helyen szerepelni.

ÉLETE A GALOPP

Az Arab Emírségben már éjfélt üt az óra, amikor Bihari Alexandrával felvettem a Skype kapcsolatot. Nyoma sincs rajta a fáradtságnak, mosolygósan és készséggel áll a rendelkezésemre még úgy is, hogy „csupán” az életét kellene nekem elmesélnie. A kezdeteken elgondolkodik, hogy hány éves is volt akkor, amikor először lóra ült, de kilenc év körülire teszi ezt az időt. Akkor, még a hajdani ilonatanyai lovardában lett szerelmes ebbe a sportba, majd a Fedeles lovarda és a Suták család istállója volt lovaglásainak állomása. Ekkor még a nőiesebb, kecsesebb díjlovaglást érezte magához közelállónak, de ez hamar megváltozott. Ahogy a kamasz fiúk beleszeretnek a száguldó autókba, úgy szeretett ő bele a telivérekbe, és a galoppba, mely a szabadságérzetet testesítette meg a kamaszodó lány számára. A terepen történő lovaglás, ahol feltűnik egy-egy őz vagy nyuszi, semmihez sem fogható élményt jelentett neki. Ekkor határozta el, hogy nem csak hobbiként szeretne ezzel foglalkozni.

MESÉS ORSZÁG

– Azóta sok idő telt el, és nem is könnyű megtalálni az embernek a lehetőséget a versenyzésre – meséli. Magyarországon már nincs nagy hagyománya az ilyen típusú lovas sportnak. Az országban csak Budapesten, a Kincsem parkban találunk lovas pályát. Ezzel szemben az Arab Emírségben – mely köztudottan nem tartozik a nagy területű országok közé – öt ilyen is van. De például Franciaország sem szűkölködik „loviból”. De persze arról is mesélt, hogy került – a sok mítosszal és pletykával körülvett – mesés országba. Itt rendezték a Sheikha Fatima Női Arab Lovas Világbajnokság sorozat döntőjét, ahová 2013-ban vendégként hívták meg, hiszen részt vett a világbajnokság négy fordulóján (Berlinben hetedik, Londonban és Los Angelesben ötödik, Franciaországban pedig harmadik lett). Egy év múlva, 2014-ben ennek a versenynek a döntőseként, már versenyzett is az arab országban. Ekkor döntötte el, hogy itt készül fel a következő versenysorozatra, hiszen Abu Dhabi olyan, mintha egy mesében lenne az ember. – Minden csillog és ragyog, mintha egy meséskönyv lapjain élnénk. Nem is beszélve arról, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy a legjobb feltételekkel lovagolhasson a sportoló – meséli. – Nálunk a téli lovaglásnak bár megvannak a szépségei, ha havas a táj, de a napi edzéshez csak náthával járul hozzá ez a klíma.

TISZTELET A NŐKNEK

Óhatatlanul kikívánkozott belőlem a kérdés, hogy egy arab országban hogyan viszonyulnak a női zsokékhoz. Meglepő volt a válasz: a legnagyobb tisztelettel. Míg hazánkban lassan elnőiesedik ez a szakma, addig külföldön ez nem jellemző. A női zsokékat nagyon megbecsülik és mint látható, külön versenyeket is rendeznek számukra. Szandi szerint, semmiféle diszkrimináció nem éri őket a nőiességük miatt. Magyarságára pedig azért büszke, mert ebben a távoli országban is elismerik, hogy a magyar zsokék nagyon jók, amatőr és profi szinten is, látható, hogy lovas nemzet vagyunk – mondja nevetve.
Bihari Alexandra jelenleg az amatőrök között versenyez és az idei szezont még ebben a minőségében szeretné befejezni. Jövőre azonban már szeretne a profik közé lépni.

TÚLSÁGOSAN JÓ

Arra a kérdésre, hogy láthatjuk nyeregbe pattanni a Nyírségi vagy a Nemzeti Vágtán Nyíregyháza színeiben, határozott nem volt a válasz. Ez azonban nem egy sajnálatra méltó, hanem egy büszkeségre okot adó „nem”, ugyanis a világversenyeken elért tucatnyi előkelő helyezése, kizárja a futam versenyzői közül.

A kizárólag női lovasoknak kiírt H. H. Sheikha Fatima bint Mubarak Ladies (IFAHR) World Championship versenysorozat 2011-ben indult abból a célból, hogy népszerűsítse az arab telivéreket, valamint a női sportolókat. A körversenyt az Egyesült Arab Emirátusok államalapítójának harmadik és egyben legfontosabb feleségéről, HH Sheikha Fatima bint Mubarakról, a női egyenjogúság arab nagykövetéről nevezték el.

Sipos Marianna