Az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek fejlesztése

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében negyvenöt quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az eszközöket – országosan – negyvenkét önkéntes mentőszervezet üzemelteti majd. Mindezek mellett általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek az önkéntesek.

A terepmintázatú gumiabroncsokkal ellátott terepjáró jármű az önkéntes mentőszervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasak arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására. A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetőek, a quadok képesek szélsőséges terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből öt önkéntes mentőszervezet kapott quadokat és az utánfutókat.

A projekt keretében nyolc megyei szervezet kapott általános gyakorló védőruházatot – a szettbe dzsekik, mellesnadrágok, normál és téli sapkák, kabátból és nadrágból álló esővédők, illetve rövid ujjú pólók tartoznak.

Három önkéntes csapat (Nagyecsed, Nagyhalász és Vásárosnamény) pedig bevetési védőruházatot, -sisakot, -kámzsát, -kesztyűt és -csizmát is kapott.

Az újabb eszközátadással tovább folytatódik az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. fhdgy.