Az év természetfotósa – Kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban

Megnyílt Az év természetfotósa kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. 2022-ben már harmincadik alkalommal várta a pályaműveket a NaturArt, vagyis a Magyar Természetfotósok Szövetsége. A vándorkiállítás most Nyíregyházára érkezett, összesen 116 alkotást láthat a közönség.

14 kategóriában láthatnak fotókat az érdeklődők Az év természetfotósa kiállításon, az alkotók többek között madarakat, halakat, fészkelési szokásokat örökítettek meg 2021-ben. Összesen 173 fotós jelentkezett a Magyar Természetfotósok Szövetségének felhívására, több mint 3460 alkotással, ezekből a zsűri végül 116 pályaművet választott ki, ezeket láthatja a közönség a Váci Mihály Kulturális Központban is.

Középpontban a környezetvédelem

Az idősebb korosztály tagjai még nem kaptak olyan környezetvédelmi nevelést, amelyet a mostani generáció már egészen az óvodáskortól kap, pedig fontos lenne minél fiatalabb korban felhívni a figyelmet a természet védelmének fontosságára – erről dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt a kiállítás megnyitóján.

Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a ’70-es, ’80-as években teljesen másfajta tájat láttunk, sokkal több madárral az égen, sokkal több fecskével, gólyával és olyan élőlénnyel, amelyek körbe vettek bennünket. Ha most felnéztek az égre augusztus végén, ősszel, lehet látni, hogy a számuk mennyire lecsökkent. Ezért is kell unalomig hangsúlyozni, hogy miért fontos a természetvédelem, hogy nem is igazán nektek, hanem a gyerekeiteknek és unokáitoknak is legyen mit látni. Lássanak sok-sok csodát, illetve azt, hogy az állatok hogyan illeszkednek be abba a világba, amit az ember folyamatosan vesz el tőlük és hogyan kell az embereknek környezettudatosan viselkedniük” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

A polihisztor természetfotós

Mindegyik fotó többlettartalommal rendelkezik, mint azt első ránézésre gondolnánk, igazi művészetté nőtte ki magát a természetfotózás – így fogalmazott megnyitó beszédében Váradi Hajnalka környezetvédelmi szakértő. Hozzátette, a természetfotós igazi polihisztor, rengeteg mindenhez ért, így tud igazán maradandót alkotni.

A viselkedéstant érintette leginkább a 2021-es év témája, tehát etológiát. Az emlősök viselkedésével kezdődik a kiállítás, erről láthatunk jó néhány zsűrizett képet, majd az ízeltlábúak, aztán a halak, a víz élővilága, ezek mind szépen sorban kategóriák. Tehát emlősök viselkedése, állatok viselkedése, madarak viselkedése, csupa-csupa etológia. Megjelent ismét a polihisztor, az etológus a természetfotós képében” – tette hozzá Váradi Hajnalka.

Vándortárlat

A vándorkiállítás néhány hétig lesz Nyíregyházán, október végéig tekinthetik meg az érdeklődők többek között Daróczi Csaba fotóját is, akit idén a 2021-es év természetfotósának választottak meg. A tárlatot ingyenesen tekinthetik meg a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában.

Kapcsolódó galéria

Az Év Természetfotósa 2021 - kiállítás