Az év természetfotósa 2022 – Nyíregyházán a pályázat legjobbjai
Fotó: Trifonov Éva

Megnyílt Az év természetfotósa kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. 2022-ben már harmincadik alkalommal várta a pályaműveket a NaturArt, vagyis a Magyar Természetfotósok Szövetsége – ezekből a fotókból láthat most egy válogatást a nyíregyházi közönség. A vándorkiállítás december 31-ig tekinthető meg.

 

A természetfotósok és a természetet kedvelők körében az év egyik legjobban várt eseménye Az év természetfotósa díjátadó és a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás. A Magyar Természetfotósok Szövetsége által 30. alkalommal kiírt felhívásra 197 fotós mintegy 3533 képpel nevezett. A 2022-es pályázati anyag vándorkiállítása november 23-án nyílt meg Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol a legjobb nyolcvan fotót tekinthetik meg az érdeklődők.

– Azok az emberek, akik természetfotózással foglalkoznak, nyilván nagyon sok időt töltenek azzal, hogy ezt az adott pillanatot végül elkapják, és ha valaki eljön ide – és ezt javaslom mindenkinek, hogy nézze meg ezeket a fotókat, mert ezek egy pillanatot ábrázolnak, egy adott környezetben, élő állatokkal, az élővilággal, a természeti környezettel együtt. Már csak azért is érdemes eljönni ide, mert az ember állandóan alakítja a saját környezetét, hol rombolja, hol pedig építi, de a zöldet különösen hajlandó rombolni. Ezek a fotók egyfajta korlenyomatot is adnak. Mindenki látja, hogy egy pár éven belül megváltozhat egy mező, egy rét, egy erdő is akár, és nem mindegy, hogy hogyan emlékszünk a régi, letűnt világra, és az sem mindegy, hogy vannak-e olyan emberek, akik áldoznak arra időt, szabadidőt, akár profik, akár a fiatalok, akik részt vesznek ezen a pályázaton, hogy fotózzák a környezetüket és megmutatnak olyan csodákat, amelyek itt, ezeken a fotókon láthatók – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntőjében elmondta, többek között azért látogat el minden évben a kiállításra, hogy hangsúlyozhassa, kiemelten fontos az, hogy az utánunk következő generációk azoknak az értékeknek az ismeretében nőhessenek fel, amiket a kiállított képeken is látunk. Csutkai Csaba fotóművész nyitotta meg a tárlatot, aki elismerően nyilatkozott a pályázók szakmai munkájáról, művészi érzékéről és kreativitásáról.

– Én úgy gondolom, hogy ez a kiállítás a 2022-es évnek a legjobb természetfotós gyűjteményét hozza össze. Több kategóriában lehetett pályázni és ezek között olyan kategóriák is vannak, amelyek kifejezetten a művészi fotós kategóriát is megütik azon kívül, hogy a természetfotón belül a maguk adta lehetőségen belül, adják azokat a csodás pillanatokat, amit mi ámulattal és csodálattal nézünk – emelte ki Csutkai Csaba fotóművész az eseményen.

Az idei év további érdekessége, hogy az előző évekhez képest bekerült a kategóriák közé több mobiltelefonnal készült fotó is, a Magyar Természetfotósok Szövetsége pedig a jövőben tervezi, hogy meghirdeti a humor kategóriát is. A rendkívül erős mezőnyben Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa és Az év természetfotója díját, összesen mintegy tizennyolc képe szerepel a legjobbak között, melyek legtöbbje szintén megtekintő a december 31-ig nyitva tartó vándorkiállításon.

Kapcsolódó galéria

Az év természetfotósa 2022 - kiállításmegnyitó a VMKK-ban