Az év természetfotósa 2020 – Előttünk a csodás világ
Fotó: Trifonov Éva

Minden eddiginél többen, négyezer képpel jelentkeztek a NATURART, Magyar Természetfotós Szövetség tavalyi pályázatára. A Természettudományi Múzeumban nyitott kiállítás után az első vidéki helyszín Nyíregyháza. A Váci Mihály Kulturális Központban június 27-ig láthatják a válogatást.

Természet és művészet. A Colorado-fennsík, Orfű, Madeira-szigetek és a Kiskunság. Srí Lanka, Lengyelország, Esztergom és az északi fény. Egyazon Föld, egyazon örömök és egyazon keserűség. Függetlenül a pandémiától. Minden kép dokumentum arra, mi az, amit elveszíthetünk. Nagy kár lenne!

„Egyik kép szebb, mint a másik, tehát innen kedvencet nehezen tudnék kiemelni. Én alapvetően madarakkal foglalkozom, tehát azok a képek, amelyeken madarakat látunk, hihetetlen akció közben, ahogy a csőrét még nem csukta be, de a hal már ott van, engem ezek nyűgöznek le a legjobban” – fogalmazott Petrilla Attila természet- és tájvédelmi szakértő.

Így szólt a szakember, majd jött a fotós gondolata.

„Hát én vizet sem vihetek ezeknek az alkotóknak. Vannak itt egészen fiatal gyerekek. Egyrészt hihetetlen jó technikával dolgoznak már, másrészt hihetetlen jó szemük van ahhoz, hogy meglássák, mit érdemes lefotózni, úgyhogy le a kalappal.

Minden szép, ami érdek nélkül tetszik – idézte az ismert mondást az alpolgármester. Látványos, szemet gyönyörködtető fotók fogadják a kulturális központ vendégeit. Ma már szerencsére sorolhatjuk a kiállításokat, eseményeket, amelyek tárt karokkal várják a látogatókat. Ez alkalommal a természetbarátokat.

„Ezek a képek duplán is felértékelődnek, mert ahogy az ember nem mehet és nem láthat világot – legalábbis a határon túli világot nem –, és nagyon sok olyan fotó van, ami bőven a világ különböző pontjain készült, így értékelni lehet ennek a különlegességét is. Az pedig, hogy olyan fotók vannak, amelyek azt a pillanatot kapják el, amikor egy gyurgyalag elkap egy zsákmányállatot, vagy ahogy a kárókatona a szájában tart egy halat, vagy egy kisegér a járaton megy, szóval ezt kivárni, élesben fotózni úgy, hogy az állatok ne vegyék észre a természetidegen embert abban a környezetben, az egy óriási teljesítmény” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az év természetfotósa pályázatra érkezett gyűjtemény válogatását a Váci Mihály Kulturális Központ portaszintjén láthatják, június 27-ig. A szervezők és alkotók külön köszönik a fiatalok látogatását, akiknek nagy felelősségük van a jövő formálásában.

Kapcsolódó galéria

Az Év Természetfotósa 2020 - kiállításmegnyitó