Az észt Karl Kurits szakaszgyőzelmével folytatódott a One Belt One Road Nations’ Cup ifjúsági világkupa
Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Mezőnyhajrával zárult Ibrányban a háromnapos nemzetközi viadal első mezőnyszakasza, ahol az olasz Matteo De Monte zárt másodikként és a szlovén Natan Gregorcic lett a harmadik.

A 111,6 kilométeres etapon Nyíregyházáról indulva két nagyobb és három kisebb kör várta a kerekeseket Ibrány térségében - három gyorsasági részhajrával megfűszerezve.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak a próbálkozások, elsőként Erdős Gergely (magyar nemzeti válogatott) tudott elszakadni, ám a gyorsasági részhajrához közeledve utolérte őt a főmezőny. Ez a koreográfia volt jellemző az etap további részében is, a második sprint előtt Filippo Omati (Olaszország), míg a harmadikat megelőzően Aaron Aus (Észtország) került elmenésbe, ám ezek a kísérletek egy percnél messzebb nem jutottak. 

A gyorsasági részhajrákat sorrendben Ramzan Yilmaz (Törökország), a sárga trikós Dominik Ratajczak (Lengyelország) és Gabriele Bessega (Olaszország) nyerték, utóbbinál egy bő tíz fős sor próbált immáron a kis körön ellépni, ám ez az akció sem járt sikerrel. 

Végül az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amit Karl Kurits (Észtország) nyert meg Matteo De Monte (Olaszország) és Natan Gregorcic (Szlovénia) előtt.

„Egy nagyon gyors, pörgős szakaszon vagyunk túl. A csapatunk végig remek munkát végzett, ennek megfelelően próbáltuk felvezetni a mezőnyhajrát, ami végül sikerült is, így magabiztos győzelmet arattam. Tetszett a pálya és a szervezéssel is elégedett vagyok. Természetesen szeretném megnyerni a záróetapot is” – nyilatkozta a célba érkezést követően Kurits.

Legjobb magyarként Radics Milán (MKB Cycling Team) ért célba a tizenegyedik helyen.

Összetettben továbbra is a prológ győztese, a lengyel Dominik Ratajczak vezet, az előnye hét másodperc a második helyre előrelépő szlovén Natan Gregorcic ellenében. A pontversenyben az olasz Gabriele Bessega, a fiatalok különversenyében a szakaszgyőztes Kurits, míg a magyarok összevetésében Tóth Márkó (magyar nemzeti válogatott) az első.

„Egyértelműen csalódott vagyok, ennél azért szerettem volna sokkal jobb eredményt elérni. Az első részhajránál igyekeztünk jóváírást szerezni, de csak az ötödik helyet sikerült megszereznem a sprintben. Később sajnos buktam, igazából nem is tudom, hogy miként, de szerencsére nem ütöttem meg nagyon magam. Örülök, hogy sikerült megőriznem a trikót, bízom benne, hogy az utolsó szakasz során elérhetek egy jobb eredményt is” – mondta a szakaszt követően a legjobb magyarnak járó megkülönböztető mez tulajdonosa, Tóth Márkó.

Eredmények

1. szakasz, Nyíregyháza-Ibrány (111,6 km)

1. Karl Kurits (Észtország) 2:34:48
2. Matteo De Monte (Olaszország) a.i
3. Natan Gregorcic (Szlovénia) a.i
4. Simon Gottstein (Szlovákia) a.i
5. Mihnea-Alexandru Harasim (Románia) a.i
6. Zak Erzen (Szlovénia) a.i
7. Pawel Wieczkowski (Lengyelország) a.i
8. Juraj Vrbik (Szlovákia) a.i
9. Hubert Grygowski (Lengyelország) a.i
10. Antoni Kida (Lengyelország) a.i
11. Radics Milán (magyar, MKB Cycling Team) a.i
.
16. Tóth Márkó (Magyarország) a.i

Összetett:

1. Dominik Ratajczak (Lengyelország) 2:39:10
2. Natan Gregorcic (Szlovénia) + 7 mp
3. Hubert Grygowski (Lengyelország) + 8 mp
4. Karl Kurits (Észtország) + 9 mp
5. Jakob Purtscheller (Ausztria) + 11 mp
6. Boas Lysgaard (Dánia) + 12 mp
7. Mihajlo Stolic (Szerbia) + 12 mp
8. Gabriele Bessega (Olaszország) + 14 mp

9. Kilian Kummerer (Ausztria) + 14 mp
10. Mihnea-Alexandru Harasim (Románia) + 14 mp
.
14. Tóth Márkó (Magyarország) + 19 mp

A One Belt One Road Nations’ Cup Hungary kerékpárverseny augusztus 19-én Vásárosnamény és Nyíregyháza között egy 117,4 kilométeres szakasszal zárul. 

 

Fotók: Vanik Zoltán/Bringasport