Az elmúlt fél év szeszélyes időjárása miatt sok feladattal csúsztak a Nyírségi Erdészetben

A viszonylag szélsőséges időjárás szokatlan feladatok elé állította a Nyíregyházi Erdészet dolgozóit. A nagy mennyiségű nyári és őszi folyamatos csapadék ugyan növelte a föld nedvességtartalmát, viszont nem lehetett időben elvégezni a nyár végi, őszi és kora téli feladatokat.

 

Mára már kicsit megszikkadt az erdei út, de a korábbi eső és hó oly módon áztatta fel az utakat, hogy nem végezhettek az amúgy is megcsúszott feladatokkal. A terep-előkészítéstől a makkültetésig több dolog várja a tavasz kezdetét. A rövid, fagyos időszak nem tett kárt az erdőben, de a vihar megdöntötte az elöregedett állomány egy részét.

„Egyrészt a csapadéknak örülünk, mert az erdő elbírja a sok csapadékot. Nem lesz vele problémája, de vannak olyan feladatok, amiket gátol. Itt az őszi erdősítési szezonra gondolok, az azt megelőző talaj-előkészítések kivitelezésére. Éppen ezért sok munkánk húzódik, és tavaszra került át, amit ősszel már el kellett volna végezni. Csak egyszerűen nem lehetett rámenni a területekre, nem lehetett a talaj-előkészítéseket elvégezni, csemetét ültetni, makkot vetni” – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója.

A termés elszórása viszonylag hamar zárt erdőszakaszt biztosít. Az elültetett csemeték a beiszapolás nyomán kedvező feltételekkel várhatják a tavaszi vegetáció megindulását. Nem problémamentes a kivágott tuskók elszállítása, de hamarosan helyreállítják a parkerdei utakat. Ahogy a járványhelyzet engedi, indul a telepítés, és önkéntes faültetésre is lehetőség lesz. A Nyíregyházi Erdészet elkezdte felszámolni az illegálisan elhelyezett zöldhulladékot. Fenyőfa és tuja, fanyesedék és avar. Hatalmas mennyiség gyűlt össze a Gádor Béla, Vietórisz és Lengyel utcai kertekből, amely már károsítja a környezetet, nem mellesleg rontja az erdei képet is.

„A Sóstói-erdő keleti oldalán, a Csaló közi csatorna mentén, a szomszédos kertekből, lakóházakból, családi házakból, az udvaron keletkező zöldhulladékot gyakran kihozták a lakosok. Tetten érni ezt nagyon nehéz. Most felszólítottuk a környékben élőket, illetve pár csatornán felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem szerencsés. Nem feltétlenül kommunális hulladékra kell gondolni, hanem zöldhulladékra, de a Sóstói-erdőben nincs ennek helye, és nagyon tűzveszélyes” – figyelmeztetett az erdészet igazgatója.

A nyári kiszáradt avar egyetlen pici szikrától is lángra lobbanhat. Ezért hívják fel nyomatékkal a kertes házas övezet lakóinak figyelmét, hogy a zöldhulladék-kezeléssel kapcsolatban a nyíregyházi városüzemeltetési társaságot kell keresni.