Az élet édes tarkasága – Megnyílt a Rippl-Rónai-kiállítás a Jósa András Múzeumban
Fotó: Szarka Lajos

Megnyílt a Jósa András Múzeumban a Rippl-Rónai-kiállítás. 160 alkotás, három teremben, négymilliárdos biztosítási értéken várja a látogatókat 2021. március végéig. A tárlat a művész mind a hat korszakából mutat be jelentős alkotásokat, amelyek között Medgyessy-szobrok is megtekinthetők.

Az ország több részéből, nyolc múzeumból és magángyűjtőktől szerezték be azt a 160 alkotást, amelyek 2021. március végéig tekinthetők meg egyben a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. Ekkora kiállítást se Magyarországon, se Európában nem rendeztek még a festő képeiből, amely megismételhetetlen, és több szempontból is különlegesnek számít – mondta el a megnyitón a múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor.

„A kiállítást életmű-kiállításnak tekintjük. Hat korszaka volt, és mind a hat korszak jelentős alkotásaiból tudunk képeket mutatni. A földszinti kiállítás Antal-Lusztig magángyűjteményéből adódott össze, 69 festménnyel rendelkezik a magángyűjtő, 8 múzeum és más magángyűjtő anyaga pedig a fenti teremben is megtekinthető, korszakolva, időrendben. A kukoricás korszakból hatalmas képi anyag tekinthető meg, tehát az nagyobb termet igényelt.”

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, a földszinti kiállítóteret idén alakította ki az önkormányzat saját forrásból, amely korábban egy régészeti raktárként működött. Ez a legnagyobb alapterületű helyiség a múzeumban, amelyet úgy terveztek, hogy egy ilyen különleges kiállítás biztonsági szempontjainak is megfeleljen, és amely még számos további különlegesség otthonául szolgálhat.

„Több éve elkezdtük azt a nagyívű programot, amely keretében a magyar kultúrában jelentős alkotók, művészek munkáit mutatjuk be. Ennek része volt a Seuso-kincsek kiállítása, a Munkácsy, majd legutóbb a Szinyei Merse-tárlat, amelyet most Rippl-Rónai követ, és amelyet tovább szeretnének folytatni a következő években is. És attól is különleges ez a kiállítás, hogy ennyire sok ember közreműködése és összefogása szükséges hozzá, hogy létrejöhessen. Ezért is döntöttünk amellett, hogy megnyitjuk ezt a kiállítást, hiszen a következő két-három évben nem lett volna lehetőség ennyi helyről ekkora anyagmennyiséget egy helyre összehozni.”

A polgármester hozzátette, a Kulturális Negyed egyik ékköve lehet a jövőben a Jósa András Múzeum, a Rózsakert Szabadtéri Színpad felújítása, a Kállay-kúria megnyitása és a Szindbád jövő februári átadása után a múzeum infrastrukturális fejlesztése is folytatódhat, amely további lehetőségeket nyit majd az intézmény számára.

Kapcsolódó galéria

Rippl-Rónai kiállítás megnyitó