Az elektromos roller nem játékszer
A fotón a vádlott által ittasan vezetett roller látható

Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki súlyosan ittasan felborult az elektromos rollerével, nyolc napon túl gyógyuló koponyasérülést szenvedve.

A vádirat lényege szerint a húszas éveiben járó vádlott 2022. május 21-én nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, majd este nyolc óra után néhány perccel elektromos rollerével Nyíregyházán, a Kőris utcán közlekedett. Ittassága miatt elvesztette az uralmat a jármű felett, azzal az úttest közepén felborult. Az arra közlekedők segítségére siettek, mentőt hívtak, kórházba is szállították a fiatalembert, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a koponyáján.

A kórházban vérvétel is történt, majd a szakértő megállapította, hogy 2,7 ezrelék volt az alkohol koncentrációja a vádlott vérében, ami súlyos fokú ittas állapotnak felel meg, ilyen ittasság eléréséhez jónéhány sör, illetve tömény ital elfogyasztása szükséges általában.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság pénzbüntetésre ítélje a vádlottat és tiltsa el a közúti járművezetéstől is. Ittas vezetés esetén a törvény szerint kötelező ugyanis a járművezetéstől eltiltás kiszabása, ez csak különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető.

Bár az elektromos roller vezetéséhez vezetői engedélyre nincs szükség, azonban ez az ügy is rámutat arra, hogy nagyon súlyos következményekkel számolhat, aki így tesz, hiszen pl. a vádlott elveszítheti a személygépkocsira szóló vezetői engedélyét is egy ilyen meggondolatlan cselekmény miatt.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség