Fák, virágok és Huszár Játszótér – Mindez a varázslatos Tuzson János Botanikus Kertben
Fotó: Archív / Kohut Árpád

A petúniától a papayáig, a mocsári ciprustól a gránátalmáig számtalan gyönyörű növény kápráztatja el az ismét nyitva tartó Tuzson János Botanikus Kert látogatóit a Nyíregyházi Egyetem területén, a Sóstói-erdő szomszédságában. Hat hektáron közel háromezer növényfaj él, de a gyerekek örömére megújult a Huszár Játszótér is.

 

Ha máskor nem, évekkel ezelőtt minden nyíregyházi, sőt a környéken lakó ember hallott a növénykertről, amikor vártuk, lestük azt a bizonyos óriás tündérrózsát, a Victoria amazonicát, mely talán csak pár óráig mutatta magát teljes pompájában. Tévéstábok, amatőr fotósok hada várta a telefonhívást, hogy akkor most... most kezdi kibontani szirmait. Ma pedig már szinte minden virtuális felületen olvashatjuk, hogy a mai Nyíregyházi Egyetem megalapítása után 10 évvel kezdődött a története, éppen azért, hogy terepe legyen az oktatásnak. 1998-ban készült el a rendszertani terület, ami folyamatosan fejlődik. Van itt tó, sziklakert, erdő, trópusi haszonnövényház, japánkert, pálma-, mediterrán- és kaktuszház. Lassan 20 éve annak, hogy nevet is kapott. Tuzson János Botanikus Kert lett, a nemzetközi hírű tudós, egyetemi tanár után, aki fontos alföldi és nyírségi kutatásokat végzett. Szakmai követői a pandémia utáni nyitáskor hálásak a természetnek a jelentős mennyiségű csapadékért, hiszen most még minden zöld és üde. A tavaszi növények virágjának elmúlása után aztán újabbak nyílnak.

„A botanikus kert egyébként 6 hektáron helyezkedik el, és azt is el kell mondani, hogy szerencsés az idei év, nagyon sok eső volt és csapadék. Valószínű, hogy akinek otthon kertje van, az látja, hogy gyönyörűen burjánzanak a növények, nem száradnak, nem kókadnak. Hozzá kell tennem, hogy szerintem a nyíregyházi botanikus kert a hangulatában erős. Én nagyon sok botanikus kertben jártam a világban, és azt kell mondani, hogy a hangulatot pénzért nem lehet megvenni, ez nagyon szerencsés konstrukció. Nyilván az alapító tagoknak és az első gondozóinak köszönhetően alakult ki ez a kellemes, baráti, csendes, nyugodt atmoszféra és hangulat, ami a nyíregyházi kertet belengi” – tájékoztatott dr. Csabai Judit főiskolai adjunktus.

A növényeket ne csak a virágjukért szeressük, hiszen környezetünkben az emberek oxigénfüggőségét az ő jelenlétük és jólétük biztosítja – mondja a szakember. A ma már üzletekben is kapható banán, mangó, papaya, kakaó vagy kávé termő növényét is megismerhetjük itt. Nem kell hajtani az időt, és nem kell összehasonlítani a több száz éves kertekkel, örülni kell annak, hogy ez egy fiatal és versenyképes növényállomány. A közelmúltban közösen pályáztak a kassai botanikus kerttel. A támogatás összegéből sikerült felújítani az úgynevezett Huszár Játszóteret, mely meglehetősen kopott volt már.

„Én nagyon féltem, amikor felújítottuk – ez legalább négy-öt éve zárva van –, hogy már nem lesz versenyképes, hiszen annyi új játszótér épült a városban. Amikor most elindultak a csoportok, azt látom, hogy imádják a gyerekek, olyan fényképeket készítünk, hogy csüngenek a játékokon. Nyilván azért szeretik, mert ez egy erdős környezetben, egy botanikus kertben van. Önmagában a botanikus kert ad egy élményt, a tanulás végén jutalomként kezelik, vagy maga a tematikája, a kis faragott szobrokkal, a természetközeliséggel, emiatt is nagyon szeretik a gyerekek és a családok” – vélekedett a szakember.

A jövőre 50 esztendős növénykert a nyári rend szerint keddtől péntekig 8–16 óráig, szombaton pedig 10–18 óráig tart nyitva. Családoknak, táborozó gyerekeknek előre bejelentett igény szerint lehet csoportvezetést is igényelni. Megoldható az esküvői vagy egyéb alkalmi fotózkodás is, néhány belépőjegy áráért. Az amazonasi tündérrózsa pedig újabb, éves szaporítással, nemzetközi segítséggel talán idén nyáron ismét virágozhat.