Autómentes nap – Közel százan vettek részt a kerékpáros felvonuláson

Kerékpáros felvonulással ért véget a nyíregyházi autómentes nap, péntek délután közel százan bicikliztek a belvárosban. A kezdeményezéshez 20. alkalommal csatlakozott a szabolcsi megyeszékhely, ahol zenés, sportos programokkal, ügyességi kerékpáros versennyel és egy közlekedési totóval várták a városlakókat a Kossuth téren. Az idei évi programok mottója a „Takarékoskodj az energiával” volt.

Biztonságosan, külön sávban kerékpározhatnak a Bethlen Gábor utcán közlekedők, így sem a gyalogosok, sem az autósok között nem kell lavírozniuk. A város számos pontján épült ki kerékpársáv az elmúlt években, a teljes bicikliút-hálózat pedig közelíti a 80 kilométert Nyíregyházán.

Autómentes nap

A feltételek így adottak arra, hogy az autók helyett biciklivel közlekedjenek a városlakók – erre próbálják felhívni a figyelmet évről évre az autómentes napon is.

Kerékpárral, gyalog, vagy ha úgy hozza a sors, akkor a közösségi közlekedést válasszuk, ha tehetjük, akkor soha ne a gépjármű slusszkulcsa után nyúljunk. Válasszuk inkább a környezettudatos közlekedési elemeket, az előbb felsoroltakat” – nyilatkozta a nyíregyházi programok egyik szervezője, Juhász Miklós.

Péntek délután színes programokkal várták a nyíregyháziakat a Kossuth téren, itt a sátor alatt egy közlekedési totót tölthettek ki, mellette pedig egy ügyességi kerékpáros akadálypályát alakítottak ki a gyerekek számára.

Sokan bicikliznek a városban

A pénteki esemény is azt bizonyította, hogy népszerű a kerékpározás a városban, nem csak ezen az egy napon: „Ezzel közlekedek, ezzel vásárolok, de hobbiból is használom a biciklit, szoktam menni a Sóstóra a tornapályáig” – mondta Kalán Lászlóné. „Mindennap a munkába járok biciklivel meg a munka mellett még van úgy, hogy kerékpározok is egyet” – ezt már Sebők Roland mesélte.

Nagyon sokat kerékpárral közlekedünk, autóval keveset járunk, mert a belvárosban lakunk, ezért inkább kerékpár, vagy gyalog” – erről Tóth Sándor nyilatkozott, aki azzal a biciklivel érkezett az autómentes napra, amit tavaly nyertek ezen a programon.

Megújult a közösségi közlekedés

A gyaloglás és a kerékpározás mellett a közösségi közlekedés használatára is próbálták felhívni a figyelmet az autómentes napon. Nyíregyházán az elmúlt két-három évben teljesen megújult a szolgáltatás, új viszonylatok indultak és sokkal kiszámíthatóbb lett a buszok közlekedése, így sokszor jobban megéri ezt választani, mint autóba ülni.

A városokban és környékükön egyre több autó van, sokkal több, mint amennyi elfér, ez pedig egyértelműen torlódásokat, parkolási problémákat és feszültséget szül. A klímaváltozás kapcsán fel kell mérnünk, hogy hogy tudunk a szokásainkon változtatni a közlekedésben is, az egyik ilyen, ha elkezdjük a közösségi közlekedést használni, vagy akár kerékpározunk. Ez gyakran sokkal gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb is tud lenni” – nyilatkozta Ekés András mobilitási szakértő.

Színes programok, kerékpáros felvonulás

Különböző színpadi programok, zenés és táncos fellépők színesítették a délutánt. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, az Európai Mobilitási Hét és benne az autómentes nap évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, Nyíregyháza már 20. alkalommal csatlakozott az akcióhoz. A cél mindenhol ugyanaz, népszerűsíteni próbálják a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést. Az idei évi programok mottója a „Takarékoskodj az energiával” volt – ezt hangsúlyozta a város önkormányzati képviselője, Tóth Imre is köszöntőjében.

Ezzel a nappal lezárjuk az Európai Mobilitási Hetet, de az autómentes nappal nem az autókat, a gépjárműveket szeretnénk kiszorítani a forgalomból, hanem a közlekedési eszközök tudatos kiválasztására szeretnénk a figyelmet felhívni” – tette hozzá Tóth Imre.

Az autómentes nap lezárásaként egy kerékpáros felvonulásra várták a bicikliseket délután öt órakor a Kossuth téren. Mintegy százan vettek részt a közös biciklizésen, a belvárosból indultak, majd a Bujtosi-tóhoz érve áthaladt a csapat a körúti aluljárón, mentek egy kört és visszatekertek a belvárosba.

Bringaváros szombaton

A kerékpáros programok a héten is folytatódnak Nyíregyházán, hatodik alkalommal szervezik meg a Bringavárost. Szeptember 30-án összesen 18 helyszínen lehet pecsétet gyűjteni a bicikliseknek a város különböző pontjain, amelyeket be is válthatnak és különböző ajándékokat kaphatnak már 11 pecséttől.