Augusztus 20. – Népszerű volt a Szent István-napi program a Kossuth téren

Dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos lett a város újabb díszpolgára, megszentelték az új kenyeret, a Kossuth téren jó hangulatú koncertek voltak, majd egy negyedórás tűzijáték zárta az augusztus 20-ai programokat Nyíregyházán. Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részéve tette.

Magyarország nemzeti ünnepén Szent Istvánra és az államalapításra emlékeztek Nyíregyházán is, valamint a hagyományoknak megfelelően megáldották az új kenyeret.

A hálaadás ünnepe is

Az áldás, az hálaadás. Hálát adunk azért, hogy mi így együtt ünnepelhetünk, történelmi egyházak képviselői, a városlakók, mindannyian. Hálát adunk azért, hogy van mit megáldanunk, ami egyúttal felelősség és küldetés is mindannyiunknak, hogy vegyük észre azt, akinek nincs az asztalán, vegyük észre azt, akinek szüksége van a gesztusunkra, vegyük észre azt, hogy ez a kenyér számunkra az egységnek a szimbóluma és az eszköze. Mindannyian, akik ebből fogyasztunk majd, jusson eszünkbe, egy kenyérből részesülünk, hogy ezzel is kifejezzük azt az ősi magyar igazságot: aki egy kenyérből eszik, az testvér, és testvérnek lenni felelősség egymás iránt” – mondta Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke.

Augusztus 20-a a magyar katolikus egyház egyik főünnepe is.

A katolikusoknak és általában a keresztényeknek alapvető magatartásformája a hálaadás, az, hogy megköszönjük Istennek, hogy dolgozhatunk és megvan a munkánknak az eredménye és nem vész kárba a – mindegy, hogy mezőgazdasági vagy más – munka, amit az egész esztendő folyamán végzünk. Isten áldásának tekintjük ezt” – nyilatkozta Csordás Gábor, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség plébánosa.

Önálló, független, erős Magyarország

Szent István államalapítása a magyarság megmaradását jelentette, a ma küldetése pedig az, ami az előző koroké volt: az országépítés – mondta ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Amellett, hogy ma a keresztény állam megalapítását ünnepeljük, a nap emlékeztet arra is, miképp vált nemzetünk naggyá és milyen nehézségeket vészelt és vészel áll. Szent István bátor döntése nélkül nem lenne ma önálló, független, erős Magyarország, ahogy Önök nélkül sem lennénk ma itt. Szükség volt és szükség van bátorságukra, hitükre, elszántságukra, amit generációról generációra örökítenek át” – mondta a színpadon dr. Kovács Ferenc.

Nyíregyháza mint vármegyeszékhely továbbra is erős és stabil alapokkal rendelkezik, sorra települnek be városunkba új cégek, színvonalas, munkahelyteremtő beruházásokat magukkal hozva – tette hozzá a polgármester.

Nívós elismerések

Az ünnepi műsor részeként nívós kitüntetéseket adtak át és kiderült az is, ki a város új díszpolgára.

Dr. Szilassy Géza már több évtizede elhivatott az orvosi szakma iránt” – így mutatta be Tarczy Gyula műsorvezető Nyíregyháza Város Díszpolgárát, aki 2023-ban dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos lett. Az ünnepségen Inczédy György Életműdíjat kapott dr. Papp Katalin főorvos, Krokovay Gizella adjunktus, zongoratanár és Závodny Mária kórházlelkész.

Világzene és tűzijáték

A színpadi műsor este koncertekkel folytatódott, világzenei koncertet adott a Kossuth-díjas Lakatos Mónika, majd a Bürkös Zenekar lépett színpadra. Az augusztus 20-i programokat végül az esti tűzijáték zárta. A Kossuth tér teljesen megtelt, rengetegen várták és nézték a negyedórás játékot. A több mint háromezer lövéses tűzijáték teljesen bevilágította a belvárost, a jó időnek köszönhetően szinte az egész városból látni lehetett a fényeket.

Kapcsolódó galéria

Augusztus 20-i tüzijáték Nyíregyházán