Átadták az új Görögkatolikus Múzeumot a Belvárosi Kulturális Negyedben
Fotó: Szarka Lajos

A kereszténység volt az az igazodási pont, amely megőrizte hazánkat a történelem útvesztőiben – mondta a köztársasági elnök ünnepi beszédében Nyíregyházán. Csütörtök délelőtt átadták az új Görögkatolikus Múzeumot a belvárosban. Az intézményt mintegy kétmilliárd forintból építették, célja a görögkatolikus egyház Magyarországon fellehető kulturális javainak gyűjtése, megőrzése és bemutatása.

A fényes hét csütörtökén, ünnepi szertartás keretében megáldották az új Görögkatolikus Múzeumot. Az intézmény építése még 2020-ban kezdődött, akkor tették le az épület alapkövét. 1802 őszén gróf Széchenyi Ferenc gazdag gyűjteményeinek felajánlásával létrejött a Nemzeti Múzeum. 220 évvel később, 2022 őszén pedig elkészült a Görögkatolikus Múzeum épülete és megtörtént a kulcsátadás.

„Ebben a 220 évben felépült az ország múzeumi struktúrája, de a mai nap azt mutatja, hogy ez a folyamat még nem ért véget. Vannak olyan kulturális értékeink, amelyek felfedezésre, bemutatásra várnak és amelyek méltán gazdagíthatják Magyarország kulturális kincstárát. Ehhez tartozik a Magyar Görögkatolikus Egyház tárgyi és szellemi kulturális öröksége. A görögkatolikus egyház világa még mindig kevéssé ismert a szélesebb közvélemény előtt” – mondta dr. Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója.

Az intézményt létrehozó Görögkatolikus Metropólia szellemi gyökerei a középkori Magyarország keleti egyházi jelenlétéhez, történelmi gyökerei az egykori munkácsi egyházmegye keleti rítusú közösségeihez nyúlnak vissza.

A jelen múzeuma

A Görögkatolikus Múzeum régi hiányt pótol a nemzet kulturális életében.

„Görögkatolikus Múzeumunk nem a múltról szól, hanem a jelenről, arról a jelenben élő közösségről, amelynek múltja és jövője van. A múlt ismerete értelmezi a jelent, a jelen ismerete meghatározza a jövőt, és mint látni fogják, ez az újonnan felépített épület, magyar görögkatolikusságunknak kulturális szentélye, a szorgos és kitartó szakmai munka és nem különben a hitben elkötelezett odaadás eredményeképpen úgy mutat be, hogy közben tanít” – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Többfunkciós épület

Magyarország első tematikus, Görögkatolikus Múzeuma többfunkciós intézmény, kiállító- és közösségi tereket, raktárakat és restaurátorműhelyt is létrehoztak az épületben. Az intézmény célja a görögkatolikus egyház Magyarországon fellehető kulturális javainak gyűjtése, megőrzése és látogatók elé tárása. Az érdeklődők liturgikus tárgyakat, az egyház történetéhez kapcsolódó dokumentumokat, életműveket is megismerhetnek majd itt. Csütörtökön megnyitotta kapuit a múzeum nagyszabású állandó tárlata, az Ablak az örökkévalóságra című kiállítás, amely a fatemplomok korától napjainkig mutatja be a görögkatolikus egyháztörténet emlékeit. Egyrészt büszkeség, hogy a nehéz évek ellenére is sikerült felépíteni az intézményt, amelyen keresztül bemutathatják a közönségnek ezt az erősen hagyománytisztelő és zárt világot. Ez egyszerre lehetőség és felelősség is a görögkatolikus egyház számára.

„Szeretnék köszönetet és hálát mondani az élet Istenének és a történelem Urának, aki megajándékozott minket ezzel a csodálatos épülettel, melynek megvalósításában az elmúlt években igen sok munkatársat, mondhatom barátot találtunk. Köszönetet fejezem ki mindenekelőtt egyházunk vezetőinek, akik mind a múzeum megvalósítását, mind az itt helyet kapó főiskolai bővítést a szívükön viselték, a beruházás megvalósulásához pedig a mindenkori magyar kormány elengedhetetlen segítségével a szükséges forrást, közel kétmilliárd forintot előteremtették” – mondta dr. Seszták István, a Görögkatolikus Metropólia hivatalvezetője.

Görögkatolikus örökség

Az új intézménnyel a görögkatolikus egyház gazdag öröksége és ezen keresztül a magyar keresztény kultúra kincsei is gyarapodtak – ezt már Novák Katalin mondta köszöntőjében. A köztársasági elnök kiemelte, a magyar államiság egyidős a magyar kereszténységgel, a kereszténység volt az az igazodási pont, amely megőrizte hazánkat a történelem útvesztőiben, egyházaink azok az intézmények, amelyek menedéket jelentettek, reményt adtak a legnehezebb időkben is.

„A görögkatolikusok azért is fontosak nekünk, mert a keleti világosságot hozzák a nyugati keresztény kultúrába. Alapvető magyar, génjeinkben lévő tapasztalat, hogy kelet nélkül nincs nyugat és nyugat nélkül sincs kelet. Ez a kettős meghatározottság mindig ott volt írástudóinknak, költőinknek, íróinknak, művészeinknek a tudatában, de kevesek számára olyan világos, mint a görögkatolikusoknak, hogy ennek a kelet-nyugati meghatározottságnak az eredete nem kizárólagosan földrajzi elhelyezkedésükből és vándorlásukból következik, hanem a kereszténység kultúrateremtő erejéből. A kereszténység az a kultúrateremtő erő, amelyről már az első apostolok egyike is úgy beszélt, mint hogy Krisztusban nincs többé zsidó és görög, férfi és nő, szolga és szabad, mert a kereszténység képes egymásnak ellentmondó kultúrákat, emberi magatartásformákat, életmódokat olyan közel vinni egymáshoz, hogy az megsokszorozza külön-külön és együtt is az életerejüket” – mondta ünnepi beszédében Novák Katalin.

Az egyházakért dolgoznak

Magyarországon az egyházak megerősítésén dolgoznak, hosszú évek közös munkájának eredménye, hogy az utóbbi tíz év alatt háromezer templom újult meg és kétszáz új templom épült a Kárpát-medencében, 2010 óta több mint duplájára, 112 ezerről 241 ezerre nőtt az egyházi iskolában tanulók száma – hangsúlyozta ünnepi beszédében Novák Katalin. Az új Görögkatolikus Múzeum a Belvárosi Kulturális Negyed egyik fontos intézménye, amely május elsején nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó galéria

Görögkatolikus Múzeum átadó 20230413