Átadták a legújabb SafeCross okos zebrát Nyíregyházán, a belváros egy forgalmas pontján
Fotó: Szarka Lajos

A második okos zebrát adták át az Országzászló tér és a Kálvin tér találkozásánál, a forgalmas, 4 sávos belvárosi úton. Iskola, templom és közintézmény is van a közelben, a csomóponton több mint 17 ezer jármű halad át naponta. A legújabb okos zebra a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával valósult meg.

A SafeCross okos zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatba helyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét az átkelőhelyre és a gyalogosokra. Az út két szélén oszlopokat állítottak, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. A rendszert a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával valósították meg. Gallóné Korompai Ágnes képviselő hangsúlyozta, 2018-ban országszerte 10 ilyen átkelőhely kialakítását 22 millió forinttal finanszírozta, ezek között volt a Korányi úti is. Idén ugyanekkora összegből 20 zebrát szeretnének megvalósítani, amihez már fele összeggel az önkormányzatok hozzájárulását is kérik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nyíregyháza második okos zebrájánál most egy innovatív, kamerás érzékelős megoldást építettek ki. Az átkelő 2,8 millió forintba került. Az okos zebrából ebben az évben még 12 épül Nyíregyházán. Dr. Kovács Ferenc polgármester azt reméli, ezekkel a beruházásokkal csökken a balesetek száma. Most azért ezt a csomópontot választották, mert iskola, templom és közintézmény is van a közelben, itt a forgalomszámlálási adatok szerint 17 ezer 500 jármű halad át naponta.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az eseményen részt vettek a Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai is, akik a közlekedésbiztonság javításának szempontjából fontosnak tartják a fejlesztést.

A legújabb okos zebra átadásán Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, összehívta a Közlekedési Kerekasztalt, melynek tagjai a közlekedéssel, közlekedésbiztonsággal foglalkozó szervezetek és szakemberek. A cél az, hogy a városban vizsgálják meg a lehetőségeket, és tegyenek javaslatot a gázolásos balesetek megelőzésére és további csökkentése érdekében.

Kapcsolódó galéria

Okos-zebra a Kálvin téren