ASP rendszer az önkormányzatoknak – Április végéig még megkönnyítik az átállást
Nyíregyháza Önkormányzata április elején csatlakozott az Önkormányzati ASP országos rendszerhez.

Ezzel jelentősen megváltozik az adózók ügyindítása, egyenleg lekérdezése, és a későbbiekben az adó megfizetésére alkalmas felületek, módok is bővülnek.

Az ASP az önkormányzatok számára egységes felületen, egy felhő-alapú szolgáltatás formájában teszi elérhetővé a különböző, önkormányzat által választott, csatlakoztatott szakrendszereket. Ez a modell előnyös mind az állam, mind az önkormányzatok oldaláról, hiszen a teljes önkormányzati kör célja az ügyfeleiknek nyújtott igazgatási szolgáltatások színvonalának emelése. Nyíregyháza az önkormányzati ASP rendszer ügyfelek által is elérhető szakrendszerei közül kizárólag kettőhöz csatlakozik, az ASP.ADÓ és az ASP.ELÜGY szolgáltatásait veszi igénybe. Az ASP.ADÓ rendszer az önkormányzat adóztatási feladatait támogatja, amellett, hogy egyes funkciók az adózók számára is elérhetőek lesznek, tehát ügyfeleiket is segíti az adókötelezettségek teljesítésében. Dr. Kása Brigitta aljegyző elmondta, az új rendszerrel az ügyfelek számára elsősorban az űrlapkitöltő szolgáltatással válik elérhetővé és kezelhetővé, hiszen egy országosan egységes nyomtatványgarnitúrával találkoznak majd. Minden önkormányzatnál egy úgynevezett iFrom nyomtatványok lesznek. Ezzel lehetőség lesz az elektronikus ügyindításra, ügykövetésre és adóegyenleg lekérdezésre.

Április végéig még megkönnyítik az átállást

Az ASP.ELÜGY az ügyfelek számára biztosít új elektronikus ügyintézési felületet. A bevezetés időszakában az Adóosztály ügyfelei számára lesznek elérhetők az adóztatás során használatos nyomtatványok, űrlapok, később az ipar-kereskedelem ügyintézés űrlapjai is ezen a rendszeren keresztül lesznek benyújthatóak elektronikusan. Az úgynevezett Önkormányzati Hivatali Portál az önkormányzati ASP rendszerben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Közismert, hogy a gazdálkodók számára 2018. január 1-jétől kötelező az elektronikus ügyintézés. A csatlakozást követően, várhatóan májustól az Önkormányzati Adóhatóságához az OHP elérhetőségen lesznek benyújthatók a jelenleg használt, ÁNYK típusú nyomtatványokat felváltó iForm típusú űrlapok. Az átállás megkönnyítése érdekében április végéig még lehetőség lesz az ÁNYK típusú bevallási, adatbejelentési nyomtatványok beküldésére.