Árnyék és folyadék a legmagasabb fokozatú hőségriasztás idején
Fotó: Illusztráció

Az eredetileg kedd éjfélig tartó másodfokú hőségriadó módosult. Az országos tiszti főorvos utasítására a legmagasabb fokozat lépett életbe, hiszen őrületes hőség csap le az országra, 27 fok felett is alakulhat a napi középhőmérséklet. Sorra jelennek meg az ajánlások a már ismert tanácsokkal. A nyíregyházi önkormányzat is gondoskodik polgárairól, és különféle fórumokon juttat el információt a veszélyeztetett csoportokhoz, de egészséges emberekhez is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői közleménye szerint a legmagasabb, harmadfokú intézkedés kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben. Kiemelték, hogy a tartós hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen közérzetet.

„Tervezzük meg, hogy mikor, hova megyünk. Van egy nagy lehetőség, online már nagyon sok mindent el lehet intézni, tehát nem szükséges napközben kimennünk a mindennapi, hivatalos dolgokat intézni. Ha mégis mennünk kell, vigyünk magunkkal folyadékot, tervezzük meg, hol fogunk megpihenni. Rengeteg klimatizált helyiség van Nyíregyházán is, ami nyitott, oda menjünk be és pihenjünk meg. Inkább szánjunk több időt dolgaink intézésére! Figyeljünk az öltözködésünkre is, különösen a gyerekek és idősek öltözékére, akik több folyadékot veszítenek!” – tájékoztatott a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője. 0.55

Most is a folyadékpótlásra hívta fel a figyelmet a szakember. Ebben a hőségben ajánlatos napi négy liter – vagy akár több – vizet, teát, gyümölcslevet is elfogyasztani. Észszerűen kell hűteni a lakást, majd óvatosan és fokozatosan kimenni a szabadba.

„A fiatal, csecsemő, gyermek korosztály, és az idősebb korosztály külön figyelmet érdemel. Főleg, akik ágyban fekszenek és nem tudnak mozogni, ott szellőztetéssel oldjuk meg a légcserét, elsősorban az éjszakai szellőztetéssel, napközben sötétítsünk, vigyázzunk arra, hogy ne fázzanak meg. Ha izzadnak, könnyen meghűlnek, ha rájuk engedjük a klímát vagy más hideg levegőt. Folyadékpótlással, nedves törölközővel frissítsük fel őket! Csecsemőknél, gyerekeknél hasonló a helyzet. Nem vesszük észre, de miközben ők szaladgálnak, mosolyognak, könnyen ki tudnak száradni. Gyakorlatilag mindkét korosztálynál előfordulhat, hogy a levertség jelenik meg” – fogalmazott Csikós Péter.

Fejfájás, szédülés, gyengeség, végtaggörcs, mellkasi fájdalom és egyéb tünetek is jelentkezhetnek, melyek előjelei lehetnek különböző betegségeknek. Komolyan kell ezeket venni, és felkeresni a háziorvost, védőnőt vagy hívni a mentőszolgálatot. Különben pedig kerülni kell a komoly fizikai munkát! Veszélyt jelent az is, hogy magas az UV-B sugárzás, mely égési sérülést okozhat, tehát bőrünket, fejünket védeni kell a sugárzó naptól. A Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől néhány fokos lehűlés várható.