Ismét Múzeumok Éjszakája – Egy jeggyel látogatható a múzeum és a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Szarka Lajos

Múzeumok Éjszakájára várják a látogatókat a Jósa András Múzeumban és a Kállay Gyűjteményben is. A krimi, a bűncselekmények és a bűvészet – ezek a 2021-es központi témái a nyíregyházi kulturális intézményekben. A belépéshez továbbra is szükséges a védettségi kártya, a vendégek egy jeggyel látogathatják a múzeumot és a gyűjteményt is.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt Nyíregyházán sem tudtak Múzeumok Éjszakája programot szervezni, idén viszont már várják a látogatókat a Jósa András Múzeumban és a Kállay Gyűjteményben június 26-án, szombaton. A kulturális élet beindítása jó pár hete megkezdődött Nyíregyházán is, szerdán, június 23-án a Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván-éjre is várják a vendégeket, természetesen csak azokat, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

„Nagyon örülök, hogy a Múzeumok Éjszakáját a tavalyi szünet után most meg lehet rendezni. Délután négy órakor nyitja kapuit a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény is együtt és nagyon színes programokkal várják az ide látogatókat. Nagyon remélem, hogy sokan eljönnek, mert olyan kiállítások vannak itt állandóban is és olyan kiállításokat nyitnak időszakos jelleggel, amelyek nagyon érdekesek és interaktívak is ráadásul. Olyan programokat szerveznek, a zenétől kezdve, a bűvészettől és a kriminalisztikától kezdve egészen a táncig és ételig-italig, ami méltó egy Múzeumok Éjszakája programsorozathoz” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Bűnügyek a múzeumban

A Múzeumok Éjszakája az intézmény legnagyobb idei rendezvénye, számtalan programmal készülnek. A 2021-es év központi témája a kriminalisztika története lesz.

„A Jósa András Múzeumban kifejezetten ilyen kiállítást is készítünk, ez a saját kiállításunk. Amikor a kapuk megnyílnak, rögtön a köszöntők után ennek a kiállításnak a megnyitója is megtörténik és mindenkinek figyelmébe is ajánljuk. Egy belépővel meg lehet tekinteni a Jósa András Múzeumnak és a Kállay Gyűjteménynek a programjait. Valamelyest kapcsolódik a Kállay Gyűjtemény is ehhez a témához, a kriminalisztikához, ha egy kicsit tágabban értelmezzünk, mert ott pedig bűvészet, „Vigyázat, csalok” című kiállítás is van” – mondta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Intézmények együttműködése

„Hol sok a törvény, szaporodik a bűn” – ez lesz a múzeum új tárlatának a címe. Ehhez kapcsolódik a rendőrség programja is az intézményben, a hatóság bűnüldöző munkáját ismerhetik meg a látogatók, interaktív formában.

„Nemcsak ők csatlakoztak ehhez a programhoz, hanem a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Gyűjtemény is, illetve az Arany János utcai víztoronyba tudnak a hozzánk ellátogatók is elmenni” – mesélte Vécseiné Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati osztályvezetője.

Bűvészet a Kállay-házban

A megújult Kállay-házat tavaly adták át, a koronavírus miatt viszont a Múzeumok Éjszakája lehet az intézmény első igazi bemutatkozása a vendégek előtt.

„Mi a Rodolfo kiállításra fűztük fel a Múzeumok Éjszakája programot is, hiszen egy héttel ezelőtt nyitottuk meg ezt a szép vándorkiállítást. Olyan programokat próbáltunk meg belevinni a Múzeumok Éjszakájába, amely ehhez kapcsolódik, lesz bűvészbemutató, bűvésztanítás, bűvészjáték, lesz bűvészműsor, emellett óriás játékok lesznek kihelyezve, tűzzsonglőrök is fognak nálunk szerepelni, étellel-itallal is várjuk a kedves vendégeket” – tette hozzá Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A múzeumban este koncert és tánc várja a vendégeket, egészen hajnal 2 óráig. Azt fontos kiemelni, hogy egy belépőjeggyel mind a két intézményt látogathatják az érdeklődők, védettségi kártyával. A keddi sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy készítettek egy kiállításvezetőt a még mindig látogatható Szabolcs vezér című tárlatukhoz.

Kapcsolódó galéria

Múzeumok Éjszakája 2021 beharangozó