Áradás kezdődött a folyókon

A Kraszna vízhozamát mérték meg ma délelőtt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai Ágerdőmajornál. A Kraszna itt lépi át a magyar határt és a szakemberek pedig azt próbálták kiszámítani az adatokból, hogy milyen árhullám várható. A Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőjén Romániában ugyanis az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott. Helyenként 60–70 millimétert regisztráltak. A Túron emiatt 1,5-2 méteres, míg a Krasznán 2,5 méteres árhullám vonulhat le.

– Ennek a levonulását egy picit lassítja azt, hogy a romániai oldali tározókba betáraznak a román kollégák, ezért egy nappal később ér hozzánk az árhullám, várhatóan ma este 8 órakor éri el az elsőfokú szintet a határszelvényben. Tetőzésre pedig 30-án számítunk. A jelenlegi szintnél mintegy 2,5 méterrel magasabban – tette hozzá Gulyás János, a FETIVIZIG szakaszmérnök-helyettese.

Romániában, Királydarócon a Kraszna áradása miatt 20 embert kiköltöztettek a lakásaikból. Ezen a településen még homokzsákokkal is magasították a töltéseket, hogy az áradás ne veszélyeztesse az ott élőket. A magyar szakemberek szerint hasonló beavatkozásra Magyarországon már nem lesz szükség. Legfeljebb másodfokú készültséget rendelnek el, ami azt jelenti, hogy a folyó kilép a medréből, elönti az ártereket, de a lakóházakat és emberi életet nem veszélyeztet. A vízügyesek azt mondják, az árhullám jót is tesz, mert a régóta száraz tározókat ezzel a vízhozammal fel tudják tölteni.

Z. Pintye Zsolt