Aprószentek – A Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek ünnepe

December 28-a az aprószentek ünnepe. Az újszövetségi történet szerint azokat a fiúgyermekeket nevezik így, akiket Heródes lemészároltatott Jézus születése után. A keresztények a vértanúkra emlékeznek ezen a napon.

Máté evangéliumának második fejezetében olvashatunk a betlehemi gyermekgyilkosságról. A történet szerint a három napkeleti bölcs miután megtalálta az Istengyermeket, álmukban utasítást kaptak, hogy ne térjenek vissza Heródeshez, hanem kerülőúton menjenek vissza hazájukba. Miután Heródes így nem találta a zsidók újszülött királyát, egy szigorú rendeletet adott ki: Betlehem és környékén minden két év alatti fiú gyermeket gyilkoljanak meg. Ezek a gyermekáldozatok az aprószentek.

A szertartás, a könyörgés erre emlékeztet. Amit a magyarok aprószentnek hívnak, annak a latin elnevezése innocentis martires, tehát az ártatlan vértanúk. Ő rájuk emlékezünk és az ő égi közbenjárásukat kérjük, akik nem a szavukkal, nem a cselekedetükkel, hanem a vérükkel tettek tanúságot Krisztusról, ők tulajdonképpen a mai napnak az ünnepeltjei” – nyilatkozta Juhász Imre plébános.

Az egyházi hagyományok szerint az Úr születésének ünneplése nyolc napon keresztül tart, ezért a január elsejéig tartó napokat karácsony nyolcada alatti napoknak nevezzük. Ez idő alatt van még egy olyan nap, a december 26-ai Szent István diakónus vértanú ünnepe, amely illik az aprószentek történetéhez.

Karácsony első napján a glóriázó angyalok, a Betlehemnek az idilli egyszerűségét, szépségét csodáljuk és azt ünnepeljük, másnap pedig egy erőteljes kontraszt: kövező, ordítozó, gyilkos emberek, akik István diakónust azért gyilkolják meg és azért dobálják halálra kővel, mert Jézust meri az ember fiának, meg az Isten trónusánál lévőnek vallani. Tulajdonképpen ez még egy ilyen véres ünnep karácsony nyolcadában, ami azt jelenti, hogy a kereszténység és a Krisztus követés az nem ilyen idillisztikus és negédes ünneplés, hanem bizony valamikor véres valóság” – tette hozzá az újfehértói plébános.

A héten még egy jeles nap lesz a katolikus egyházban. Idén miután vasárnapra esik december 31-e, nem csak az óév búcsúztatása, hanem a szent család ünnepe is lesz a hét utolsó napja.