Újévi koncert – jubileumi évet kezd a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoportjai január elsején délután ötkor a Continental Arénában

A 36. újévi koncertre készül a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar. Január elsején öt órára várják a zenekedvelőket a Continental Arénába egy számukra ünnepi esztendő első napján, hiszen a zenekar 85 éves lesz 2024-ben, míg az országban elsőként létrehozott majorette csoport 50 éves jubileumnál tart. Kérdésünkre Bakó Levente, az együttes művészeti vezetője elmondta, a nagy múltra visszatekintő koncertre – mely ezúttal is merít a hagyományokból, de törekszik a megújulásra – most is hívtak nyíregyházi művészeti együtteseket, teljesebbé téve a gálaműsort.

Kettős jubileum: fúvószenekar 85, majorette csoport 50

A Happy New Year című Abba slágerrel kívánt boldog új évet a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar idén januárban, a majorett csoportjai és Nyíregyháza művészeti együtteseinek társaságában. 2024 első napján délután ötkor a Coninental Arénában várja a zenekedvelőket a patinás csoport, mely jövőre kettős jubileumot ünnepel.

– Kettős jubileumot ünneplünk 2024-ben, a fúvószenekar 85. éve működik itt Nyíregyházán – szerintem lassan kimondhatjuk, az egyik legrégebben működő kulturális csoport idehaza –, valamint a mazsorett csoport is 50 évet megért már. Azért nagyon különleges a mazsorett együttes, hiszen először az országban Nyíregyházán alakult. Azt szoktam mondani a mazsorettesekre, ahhoz képest, hogy 50 és 85 az évforduló, még most is nagyon jól tartják magukat…

– fogalmazott a tőle szokott tréfás stílusban Bakó Levente, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar művészeti vezetője, Nyíregyháza díszpolgára.

A mazsorettekből lett édesanyák is parkettre lépnek

Mindezt pedig be is bizonyítják, hiszen a három generációt átfogó mazsorettcsoportok, tehát a Csillagok, a Kék Delfinek, továbbá a versenygyőztes, külföldi turnékon is bemutatkozó Tűzmadarak mellett erre az alkalomra összeáll egy negyedik. A Főnix azon táncosokból áll, akik még gyermekkorukban a művészeti vezetővel együtt léptek fel, mára azonban édesanyák lettek, és a szünet előtt a Macskajaj című film ismert dallamára táncolnak.

Meghívott művészeti együttesek

A csapaton kívül ezúttal is meghívást kapott Nyíregyháza több művészeti együttese, hogy színesítse a műsort. Így a finálét, a We are the World világslágert a Hang-Szín Musical és Színitanoda énekli, társastáncokkal érkeznek a Nyíregyháza Táncklub tagjai, Marján Klára vezetésével, a művészetisek pedig folyamatosan szerepelnek.

A művészetisek fontos szerepe

– Ez a második évadom a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban, ugyanis a zeneművészeti tagozat fúvós, illetve ütőhangszeres diákjai heti 2 alkalommal órarend szerint a nagyzenekar próbáit látogatják. Mint zenekari gyakorlatot teljesítik, és most már nagyszerűen beilleszkedtek. Őket azért szeretném kiemelni, mert ők végig a zenekar tagjaiként ülnek a koncerten. Viszont akik ropni is fogják, közülük szintén a művészeti iskola táncművészeti tagozatának hallgatói lesznek, ők a kardtáncot fogják eltáncolni

– tette hozzá Bakó Levente.

Színes műsor

Ami pedig a teljes programot illeti, a kedves nézők számíthatnak klasszikus nyitányra, lírikus keringőre, lendületes amerikai zenére, fúvószenekari indulóra, itáliai slágerekre, de természetesen lesznek majd meglepetések, amik csak az új esztendő első napján derülnek ki.

Hagyomány és megújulás

– 36. éve, hogy folyamatában van egy újévi koncert. Mindenki számít már dolgokra, a közönség, a fellépők egyaránt, de a koreográfia, a műsorösszetétel és sokszor a műfajoknak az összekeverése mindig nagyon jó lehetőséget ad számunkra, hogy a hagyományokat tiszteletben tartva, de újszerűen új köntösben is meg tudjunk jelenni

– mondta a művészeti vezető.

Később a televízióban is látható

A 2024. január elsején délután öt órakor kezdődő koncertet a Nyíregyházi Televízió rögzíti, s felvételről január 20-án, szombaton 20.30 perctől sugározza majd a Kult-Óra című műsor keretében.