Apa lett és újabb filmek forgatókönyvét írja Nagy Zoltán, nyíregyházi filmrendező
Apa lett a rendező

Tavaly novemberben került a hazai mozikba a nyíregyházi Nagy Zoltán első játékfilmje, a Szép csendben, melynek témája a zaklatás. Most újabb mozira készül a rendező, ráadásul szülővárosában, családjával tölti a karantént.

Két-három éve ismerős már a történet Nagy Zoltánról, aki nyíregyházi zenész családban nőtt fel, és annyira meghatározó volt 5 éves korában első filmélménye, a Jurassic Park, hogy már akkor eldöntötte, filmrendező lesz. Első kisfilmje, a Vízen járás itt a Nyíregyházi Televízióban készült. A Kolozsvári Egyetemen szerezte alapdiplomáját, majd a budapesti Színház – és Filmművészeti Egyetemen lett mester. Ma ugyanott tanársegéd és filmes doktori iskolába jár. Diáktársaival karantén filmeket készítenek a járvány idején. Természetesen náluk is online folyik egyelőre a gyakorlati képzés. Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia és az akkori Magyar Filmhét jelöltjei között volt.  Az Átváltozással egyedüli magyarként szerepelt egy pekingi fesztiválon, de ezen túl is három kontinens 16 fesztiválján szerzett díjakat. A nyíregyházi epizódokkal tarkított első nagyjátékfilmje, a Szép csendben novemberi hazai bemutatója után a nemzetközi karrier Tallinban kezdődött, majd megélt egy bemutatót Koppenhágában. Zoltán márciusban még elutazott a filmmel Egyiptomba is, aztán jött a COVID. Most aztán szép csendben új mozikra készül.

„Párhuzamosan két tervet írok most. Az egyik még a Filmalap tavaly indult műfajfilmes képzése, egy sci-fi, az a címe, hogy Marslakó a matektanárnőm. Ezzel elmondtam a történetét az egész story-nak. Egy tini sci-fi vígjáték, kikacsintás a műfajfilmes világ felé. A másik pedig egy humorista nőről szól, akinek egy ponton választania kell a karrier és a gyerek között. Ez egy párkapcsolati dráma, mely humoros elemekkel lesz vegyítve. Ez úgy megy, hogy beadja az ember vagy a forgatókönyvét, vagy a treatment-jét, ami egy filmnovella, és ha tetszik nekik, beveszi fejlesztésre a Filmintézet, és akkor velük közösen fejlesztjük egészen addig, amíg el nem érkezik egy olyan pontra, hogy el kell dönteni a Filmintézetnek, hogy adnak-e rá gyártási támogatást vagy sem.”- mesélte munkájáról Nagy Zoltán.

A forgatások és bemutatók után télen bővült a család, megszületett a rendező kisfia.

„Négy és fél hónapos a kis kedvesség. Misának becézzük, Nagy Mihály. A karantén helyzetre való tekintettel a feleségemmel hazaköltöztünk a szüleimhez, itt vagyunk Nyíregyházán már 3 hónapja, innen online mindent el tudok intézni. Itt több helyünk van. Van kert, nagyobb ház, autó. Pesten egy másfél szobás lakásban laktunk albérletben, úgyhogy az szűkös lett volna 3–4 hónapra bezárkózni, úgyhogy most itthon vagyunk, és a szüleim persze ennek nagyon örülnek.” – mesélte a rendező.

Nyáron ismét vissza Budapestre, hiszen a Színház– és Filmművészeti Egyetem tanársegédje a karantén forgatás és vágások után pótolja ifjú kollégáival a gyakorlati órákat, ápolja forgatókönyveit, hogy újabb sikeres magyar filmek születhessenek.