Amiről az utcák mesélnek – Betérésre invitál a Tűzoltó Múzeum
A múzeumot 2000. szeptember 29-én avatták fel. A vitrinekben használati tárgyak, kitüntetések, jelvények, versenydíjak, serlegek láthatók.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Erdő sor 5. sz. alatti laktanyájába lépve elénk tárulnak a múlt emlékei. (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 24-ei számában.)

Már az udvaron felfedezhetők a tűzoltás relikviái, ami a főépületbe lépve újabb fotókkal és használati tárgyakkal gyarapodnak. Ám az igazi kincsek az első emeleten berendezett Tűzoltó Múzeumban, a 2016 óta dr. Konthy Gyula volt tűzoltóparancsnok, városi tiszti főorvos nevét viselő emlékhelyen találhatók.

A nyíregyházi tűzoltóság hőskorába bepillantást engedő tárgyak a Jósa András Múzeum tulajdonában vannak. A kiállítás anyagát innen válogatva állította össze a tűzoltóság történetét is feldolgozó Bene János. A múzeumot 2000. szeptember 29-én avatták fel. A vitrinekben használati tárgyak, kitüntetések, jelvények, versenydíjak, serlegek láthatók. A serlegek sorából kiemelkedik a Samassa-serleg. Ezt Konthy Gyula abból a 300 koronából készíttette, amit az egri érsek köszönetképpen ajánlott fel a tűzoltóknak a rendfenntartó szerepükért, amellyel az 1904. évi templomszentelés sikeres lebonyolításához hozzájárultak. Érdemes még megszemlélni az ország egyik legszebb, egyedi Szent Flórián szobrát, amely több mint 9 kg súlyú bronzból öntött, dúsan aranyozott szobor.

Egy maketten látható az a versenygyakorlat, amely az 1906. évi milánói nemzetközi versenyen dicsőséget eredményezett a város tűzoltóinak. Sajnos csak fotókon láthatjuk a milánói aranyérem két oldalát, mert az eredeti az Országos Tűzoltó Múzeum kiállítását gazdagítja. Itt vannak viszont azok a kincsek, amelyeket a második világháború zűrzavaros napjaiban a menekülő tűzoltóink 1944 őszén, egy Linz melletti faluban, faládába helyezve ástak el. A Németh Péter múzeumigazgató vezette kutatócsoport sikerrel eredt a relikviák nyomába, amelyeket 1986 júniusában meg is találtak és hoztak haza.

A felfedezésre méltó Tűzoltó Múzeum látogatása az országosan meghirdetett „Nyitott szertárkapuk” program keretében lehetséges. Megtekintése igazi csemege gyereknek és felnőttnek egyaránt!

 

Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu