Amiről az utcák mesélnek – Andris, Magyarország legkisebb újságárusa

Minden városnak, minden időben megvannak a maga jellegzetes figurái, akiket ha máshonnan nem is, de látásból szinte mindenki ismer. Ilyen volt a 20. század első felében Nyíregyházán Andris, az újságárus, akinek alakját még több képeslapon is megörökítették. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 28-ai számában.)

Becsületes neve is volt a mindössze 88 cm termetű fiatalembernek: Turcsán András. Húsz éven át, „hidegben, melegben, jó és rossz sorsban egyaránt híven” járta a város utcáit, hogy a helyi és a fővárosi lapokat olvasóknak kínálja megvételre. Az első világháború előtti időben a „rikkancskirálynak” is nevezett Andris a hírlapárusításon kívül gyakori vendége volt a városi és megyei urak bohém mulatozásainak, aki jelenlétével színesítette összejöveteleiket. Fizetése kiegészítésének is kitűnő alkalom volt ezeken az úri mulatságokon való részvétel, hiszen „pezsgőzés közben igen gyakran megesett, hogy a kis Andris az asztal tetején szaporázta a csárdást”, aminek az lett a jutalma, hogy „másnap kaccen­jam­merrel és gazdag ajándékkal ébredt föl”. Még egy Nyíregyházáról Zalaegerszegre áthelyezett, a háborút is megjárt és hadifogságba esett huszártiszt sem felejtkezett el róla, aki 1922-ben lapot írt az „újságárusító úrnak”, hogy küldje el magáról azt a képeslapot, amelyen ő látható, hogy édesanyjának megmutathassa.

A „kis Andris” 1924 júniusában, 39 éves korában hunyt el. Június 6-i temetését így harangozta be a Nyírvidék tudósítója:

Ott látjuk majd Nyíregyháza város múltjának reprezentánsait, akik eltemetik Andrissal Nyíregyháza város történetének sok kedves emlékkel gazdagított két évtizedét.

 

Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu