Amiről az utcák mesélnek – 100 éve született Tenkes kapitánya
A Nemzet Színészének emlékét 2010 óta tábla őrzi a Szent Imre Katolikus Gimnázium épületén

Zenthe Ferenc száz évvel ezelőtt, 1920. április 24-én született. Még Rameshofer Ferenc néven látta meg a napvilágot a Nógrád megyei Salgóbányán. Nevét később apai nagyanyjának a nevéről módosította Zenthére.

A nyíregyházi Királyi Katolikus Gimnázium értesítőiben végig követhetjük Rameshofer Ferenc középiskolai tanulmányait, hiszen édesapja ebbe az iskolába íratta be. 1931 őszén érkezett városunkba, amikor a „Kirkat” éppen 10. tanévét kezdte. Az iskola épülete ekkor már az akkori Kótaji (ma: Vasvári) út 16. sz. alatti épület volt, amely napjainkban az „éviszes” diákok otthona. Ha itt befejeződtek a kirkatos diákok órái, akkor az 1931 őszén átadott Széchenyi utcai Érseki Szent Imre Fiúinternátusban tölthették délutánjaikat, készülhettek a másnapi órákra és hajthatták álomra a fejük.

A tanulmányi előmeneteléből látható, hogy sohasem tartozott a kiváló eredményű tanulók közé, viszont a magaviselete mindig példás volt. Aktív volt a sportban, különösen a tornában ért el szép eredményeket, de egy alkalommal ott látjuk a nevét egy foci osztályválogatott tagjai között is. Az év végi testnevelési bemutatón, 1936-ban ő volt az egyik rúdugró. Több alkalommal beválogatták az iskola tornászválogatottjába is, kerületi és országos versenyeken is szerepelt, ért el helyezéseket. Nem véletlen, hogy később is szívesen emlegette Petraskó László testnevelő tanárának a nevét.

Már a diákévei alatt sikerült belekóstolnia a színészetbe! A Vörösmarty Önképzőkör tagjaként szerepet vállalt abban a vallásos hazafias színjátékban, amelyet a Városi Színházban adtak elő 1936 májusában. A Kereszttel a félhold ellen című darabban egy francia követet jelenített meg. 1939 májusában pedig Az Úr katonái című drámában vállalta el a főapát szerepét.

Vállalt sportköri feladatot, az önképzőkörnek volt könyvtárosa, a Kir. Kat. Diákélet című lapnak szerkesztője és aktívan cserkészkedett is. 1939-ben tett érettségi vizsgát és vett búcsút Nyíregyházától, ahová vendégszereplések erejéig néhány alkalommal színészként is visszatért.

 

Ilyés Gábor helytörténész

Forrás: www.emlekjelek.hu